Blic Zena

Aktuelno Radujemo se ponoćnoj misi na Božić

-

Vernici koji računaju vreme po gregorijan­skom kalendaru 25. decembra proslaviće Božić, najradosni­ji hrišćanski praznik. U Katoličkoj crkvi najveći simboli Božića su božićno drvo i jaslice, koje se uoči Badnje večeri stavljaju pod to drvo i asociraju na noć Isusovog rođenja. Nekada su se jaslice pravile od gipsa, gline ili drveta i postojale su samo u crkvama, a kasnije se ova tradicija proširila na svaku kuću.

U susret ovom velikom prazniku pitali smo Beograđank­e Anamariju Štoku i Aleksandru Jertec kako proslavlja­ju Božić i kom običaju se najviše raduju još od malih nogu.

ANAMARIJA ŠTOKA,

modna dizajnerka Za Badnje veče svi se okupimo oko svečane trpeze, na kojoj tradiciona­lno budu pijani šaran, rezanci s makom i orasima i božićni kolači. Za decu se pripreme pokloni koje otvaraju na Božić, a najradosni­ji trenutak za mene oduvek je bio odlazak u crkvu na ponoćku. To je sveta misa koja u katoličkim crkvama počinje u ponoć, na Božić. Sećam se da nam je tad mama uvek oblačila najlepše haljine.

ALEKSANDRA JERTEC,

ekonomista U našoj kući Božić slavimo i 25. decembra i 7. januara. Ja zbog supruga slavim katolički Božić, i to u Beloj Crkvi s njegovom porodicom. Za Badnje veče kitimo jelku i to su trenuci kojima se deca najviše raduju, kao i otvaranju poklona, ali oni se otvaraju tek sutradan, na Božić. Tada se porodično okupimo na svečanom ručku, a na trpezi budu puter-pogača i pusla-torta, koji me asociraju na ovaj najradosni­ji praznik.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia