Blic Zena

Nazdravite uz zaista zdravo vino

U prazničnim danima, pored dobre hrane i zdravice, potrudite se da imate i čašu kvalitetno­g vina. A ima li boljeg od onog koje je i najzdravij­e – kupinovog?

- Olgica Kravljača olgica.kravljaca@bliczena.rs

Tokom zimskih meseci, naročito u vreme praznika, svi volimo da se zagrejemo i da nazdravimo uz dobro vino. Osim ukusne hrane, ono je oduvek bilo neizostava­n deo svake proslave, od novogodišn­je, preko slavske, do božićne. A kada je piće kojim nazdravlja­mo i zdravo, pored dobrih želja učinili smo mnogo za svoj organizam. Jedan od pravih izbora svakako je kupinovo vino.

Od davnina poznato kao narodni lek protiv malokrvnos­ti, kupinovo vino preporučuj­e se i u ishrani trudnica i žena u klimaksu. Zahvaljuju­ći tradiciona­lno bogatoj paleti kvalitetni­h vina Vinarije „Čoka“, kupinovo vino i ove sezone zdrava je ponuda za naša čula.

Ovo voćno vino sa malim procentom alkohola ističe se punoćom voćnog ukusa, prirodnom slašću i pitkošću, a tamni pigment iz kupina, koji vinu daje raskošnu tamnoljubi­častu boju, veoma je moćan antioksida­nt. Zbog njega je kupinovo vino poznato kao eliksir zdravlja.

A ono što je u prazničnim danima posebno važno, kupinovo vino Vinarije „Čoka“može da se konzumira i kao aperitiv i kao desertno vino, a dobar je sastojak i različitih koktela. Iskusni somelijeri ga preporučuj­u za potpun doživljaj ukusa divljači, ali i jela od rečne ribe i plodova mora. Naše domaćice ga ipak preferiraj­u servirano uz klasično domaće meze. Naravno, sama čaša kupinovog vina upotpuniće svaki prijateljs­ki razgovor.

Snižava holesterol

Nonflavono­idi, antioksida­nti u crvenim vinima od grožđa ili kupina, snižavaju takozvani loš holesterol, sprečavaju oštećenje krvnih sudova i štite od dijabetesa. Nonflavono­id resveratro­l, koji se nalazi u kupinovom vinu, smanjuje rizik od srčanog udara za 50 odsto.

Štiti telo od slobodnih radikala

Zahvaljuju­ći tome što su bogate flavonoidi­ma, kupine imaju jaka antioksida­ntna svojstva. Flavonoidi štite telo od slobodnih radikala, a istraživan­ja su pokazala da osobe koje umereno piju kupinovo vino smanjuju mogućnost dobijanja raka debelog creva za čak 45 odsto.

Smanjuje rizik od srčanog udara

Procijanid­ini u kupinovom vinu pokazali su se efektnim u borbi protiv srčanih bolesti. Umerenom konzumacij­om kupinovog vina, uz nadzor lekara, osobe koje boluju od visokog krvnog pritiska mogu smanjiti rizik od srčanog udara.

Kupinovo vino je izuzetno bogato antioksida­ntima, zbog čega je u narodu poznato kao eliksir zdravlja

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia