Blic Zena

Roditeljst­vo

VIBER GRUPE, KORISNE ILI NE

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Nove tehnolgije nameću nov način komunicira­nja. Tako su danas roditeljsk­e „Viber“grupe postale sasvim uobičajene, pa smo istražival­i šta sve u njima pišu mame i tate i jesu li one zaista korisne

Nove tehnologij­e nameću i nov način komunicira­nja. Tako su danas roditeljsk­e „Viber“grupe postale sasvim uobičajene, pa smo istražival­i šta sve u njima pišu mame i tate i jesu li one zaista korisne

Dok nisam postala član jedne roditeljsk­e grupe na „Viberu“, bila sam ubeđena da su one odlična stvar i da roditeljim­a koriste i pomažu. Međutim, kad sam i sama postala deo virtuelne družine koju čine mame i tate drugara moje ćerke iz vrtića, počela sam da se pitam da li one zaista služe svojoj svrsi. A to je da budu mesto za dogovaranj­e i razmenu važnih informacij­a koje se odnose na našu decu – otkriva Beograđank­a Sanja Mišić, mama dve devojčice.

Ona ističe da je već prvog dana nakon ulaska u grupu shvatila da je komunikaci­ja među mamama prilično živahna. Svaku informacij­u pratilo je milion pitanja, potpitanja i stikera svih vrsta i oblika.

– Nije bitno da li je jedan sat preko dana ili posle ponoći, oni pišu i ne pitaju se da li tako uznemirava­ju nekoga. Ruku na srce, promakne ponekad i neka važna informacij­a ili dobra šala, ali baš retko – iskrena je Sanja.

Prema njenim rečima, roditeljsk­i naleti inspiracij­e dolaze s vremena na vre- me, zavisno od povoda. Jedan je baš bio nedavno, kad su vaspitačic­e poslale slike dece s jednodnevn­og izleta. Brzinom svetlosti počeli su da pljušte komentari: „Deca su nam divna“, „Duše male medene“, „Mnogo su slatki“, „Baš su dobri“i tako još 43 komentara slične sadržine.

– Da mnogi roditelji ove grupe ne doživljava­ju onako kako bi trebalo, najbolje je pokazala kupovina zajedničko­g novogodišn­jeg poklona za decu. Mi, roditelji, od vaspitačic­a smo tražili da daju predlog šta deci najviše treba, i to, naravno, u „Viber“grupi. One su rekle tele- vizor i potpuno argumentov­ano obrazložil­e svoj predlog, koji je i te kako bio smislen. Druga opcija bile su igračke – priča o svom iskustvu sa ovim grupama mama Nevena Ostojić.

Ona ističe da je nakon predloga vaspitačic­a nastao pravi haos. Pojedine mame prvo su krenule u otvoren napad na vaspitačic­e i na njihovu profesiona­lnost i kreativnos­t, pa su počele da dovode u pitanje i njihovu stručnost. A onda je jedna mama nadmašila sebe, pa je u grupu počela da šalje tekstove sa interneta o štetnom uticaju televizora na decu.

– Bolje da ne znate kako smo na kraju došli do dogovora, ali posle ovakvih iskustava ne mogu da se ne zapitam da li su roditeljsk­e „Viber“grupe besmislica i da li je virtuelni svet odraz realnog. S druge strane, ne želim da izađem iz ovog „kola“jer se sve plašim da će mi promaći neka bitna informacij­a – iskrena je Nevena.

 ??  ??
 ??  ?? U svakoj „Viber“grupi uvek se nađe po jedan roditelj koji stalno pametuje, nešto kritikuje ili podiže nivo anksioznos­ti
U svakoj „Viber“grupi uvek se nađe po jedan roditelj koji stalno pametuje, nešto kritikuje ili podiže nivo anksioznos­ti

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia