Roditeljstvo

VIBER GRUPE, KORISNE ILI NE

Blic Zena - - U ovom broju - Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Nove tehnolgije nameću nov način komuniciranja. Tako su danas roditeljske „Viber“grupe postale sasvim uobičajene, pa smo istraživali šta sve u njima pišu mame i tate i jesu li one zaista korisne

Nove tehnologije nameću i nov način komuniciranja. Tako su danas roditeljske „Viber“grupe postale sasvim uobičajene, pa smo istraživali šta sve u njima pišu mame i tate i jesu li one zaista korisne

Dok nisam postala član jedne roditeljske grupe na „Viberu“, bila sam ubeđena da su one odlična stvar i da roditeljima koriste i pomažu. Međutim, kad sam i sama postala deo virtuelne družine koju čine mame i tate drugara moje ćerke iz vrtića, počela sam da se pitam da li one zaista služe svojoj svrsi. A to je da budu mesto za dogovaranje i razmenu važnih informacija koje se odnose na našu decu – otkriva Beograđanka Sanja Mišić, mama dve devojčice.

Ona ističe da je već prvog dana nakon ulaska u grupu shvatila da je komunikacija među mamama prilično živahna. Svaku informaciju pratilo je milion pitanja, potpitanja i stikera svih vrsta i oblika.

– Nije bitno da li je jedan sat preko dana ili posle ponoći, oni pišu i ne pitaju se da li tako uznemiravaju nekoga. Ruku na srce, promakne ponekad i neka važna informacija ili dobra šala, ali baš retko – iskrena je Sanja.

Prema njenim rečima, roditeljski naleti inspiracije dolaze s vremena na vre- me, zavisno od povoda. Jedan je baš bio nedavno, kad su vaspitačice poslale slike dece s jednodnevnog izleta. Brzinom svetlosti počeli su da pljušte komentari: „Deca su nam divna“, „Duše male medene“, „Mnogo su slatki“, „Baš su dobri“i tako još 43 komentara slične sadržine.

– Da mnogi roditelji ove grupe ne doživljavaju onako kako bi trebalo, najbolje je pokazala kupovina zajedničkog novogodišnjeg poklona za decu. Mi, roditelji, od vaspitačica smo tražili da daju predlog šta deci najviše treba, i to, naravno, u „Viber“grupi. One su rekle tele- vizor i potpuno argumentovano obrazložile svoj predlog, koji je i te kako bio smislen. Druga opcija bile su igračke – priča o svom iskustvu sa ovim grupama mama Nevena Ostojić.

Ona ističe da je nakon predloga vaspitačica nastao pravi haos. Pojedine mame prvo su krenule u otvoren napad na vaspitačice i na njihovu profesionalnost i kreativnost, pa su počele da dovode u pitanje i njihovu stručnost. A onda je jedna mama nadmašila sebe, pa je u grupu počela da šalje tekstove sa interneta o štetnom uticaju televizora na decu.

– Bolje da ne znate kako smo na kraju došli do dogovora, ali posle ovakvih iskustava ne mogu da se ne zapitam da li su roditeljske „Viber“grupe besmislica i da li je virtuelni svet odraz realnog. S druge strane, ne želim da izađem iz ovog „kola“jer se sve plašim da će mi promaći neka bitna informacija – iskrena je Nevena.

U svakoj „Viber“grupi uvek se nađe po jedan roditelj koji stalno pametuje, nešto kritikuje ili podiže nivo anksioznosti

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.