Božić u svakom od nas

Blic Zena - - U ovom broju - Novinarka „Blic žene“ OLGICA KRAVLJAČA

Crno-bele fotografije dečjeg stripa u „Svetosavskom zvoncetu“nađenom u dedinim knjigama bile su prvi prizori čuda u vitlejemskoj pećini koje sam spoznala i pre nego što sam znala da čitam. Toliko topline nije bilo ni u jednoj fiktivnoj priči. Kasnije bogato ilustrovane dečje „Biblije“nisu mi lepše prikazale veliki događaj. Zvezda koja je vodila mudrace nikad mi nije sijala kao ona na grubom papiru skromnog izdanja.

Te slike bile su ono što je u životu značila božićna toplina koja dolazi od badnjaka koji tata unosi u kuću, od trpeze kakvu samo mamine ruke mogu da stvore, od sreće koju sestra i ja osetimo s božićnim jutrom. A pomisao da se samo dete tako može radovati Božiću gotovo tri decenije kasnije, kad sam upoznala različite ljude, nevolje i radosti, smenilo je verovanje da ta radost sija u svakom čoveku ma koliko godina imao. Tinja tu i kada joj se on opire, budi se i dogoreva s jačinom vere, ali da postoji ne prestaje. Nekome kao odraz slika iz starog stripa, nekome kao kasnije saznanje, svima sjaj zvezde koja je vodila do novorođenog Hrista.

Tako mi je i sada prva, ponoćna liturgija u Sabornoj crkvi svečanost kakva se dešava samo jednom godišnje; razmena božićnih poklona izmami mi osmeh kao nekada sjajni papir koji je otkrio lutku o kakvoj sam maštala; mi svi, svečano obučeni, i dalje sa istim žarom tražimo novčić u česnici... I čini se da ceo grad, ipak opstao neistrošen novogodišnjom euforijom, kao da dočeka ovaj veliki dan da se smiri, sine novom, božićnom radošću.

Tad svi kao da za trenutak stanu, oslušnu sebe i najbližeg do sebe. Tad se setimo onih koji su sami, darujemo one koji bliže nemaju, radost prenesemo onima koji su unesrećeni; izvinimo se onima koje smo povredili, javimo se onima koje smo zanemarili; oprostimo onima koji su nas zaboleli, pomislimo na one koji su bez pozdrava otišli. Zato što je Božić dan rođenja Hristovog, novog života, nove nade. Nekima u mislima, nekima zagrljajem i rečima šaljemo istu poruku: Mir božji, Hristos se rodi!

Radost na licu sija u svakom čoveku na Božić, ma koliko godina imao, jer to je dan novog života i nove nade

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.