Blic Zena

Božić u svakom od nas

- Novinarka „Blic žene“ OLGICA KRAVLJAČA

Crno-bele fotografij­e dečjeg stripa u „Svetosavsk­om zvoncetu“nađenom u dedinim knjigama bile su prvi prizori čuda u vitlejemsk­oj pećini koje sam spoznala i pre nego što sam znala da čitam. Toliko topline nije bilo ni u jednoj fiktivnoj priči. Kasnije bogato ilustrovan­e dečje „Biblije“nisu mi lepše prikazale veliki događaj. Zvezda koja je vodila mudrace nikad mi nije sijala kao ona na grubom papiru skromnog izdanja.

Te slike bile su ono što je u životu značila božićna toplina koja dolazi od badnjaka koji tata unosi u kuću, od trpeze kakvu samo mamine ruke mogu da stvore, od sreće koju sestra i ja osetimo s božićnim jutrom. A pomisao da se samo dete tako može radovati Božiću gotovo tri decenije kasnije, kad sam upoznala različite ljude, nevolje i radosti, smenilo je verovanje da ta radost sija u svakom čoveku ma koliko godina imao. Tinja tu i kada joj se on opire, budi se i dogoreva s jačinom vere, ali da postoji ne prestaje. Nekome kao odraz slika iz starog stripa, nekome kao kasnije saznanje, svima sjaj zvezde koja je vodila do novorođeno­g Hrista.

Tako mi je i sada prva, ponoćna liturgija u Sabornoj crkvi svečanost kakva se dešava samo jednom godišnje; razmena božićnih poklona izmami mi osmeh kao nekada sjajni papir koji je otkrio lutku o kakvoj sam maštala; mi svi, svečano obučeni, i dalje sa istim žarom tražimo novčić u česnici... I čini se da ceo grad, ipak opstao neistrošen novogodišn­jom euforijom, kao da dočeka ovaj veliki dan da se smiri, sine novom, božićnom radošću.

Tad svi kao da za trenutak stanu, oslušnu sebe i najbližeg do sebe. Tad se setimo onih koji su sami, darujemo one koji bliže nemaju, radost prenesemo onima koji su unesrećeni; izvinimo se onima koje smo povredili, javimo se onima koje smo zanemarili; oprostimo onima koji su nas zaboleli, pomislimo na one koji su bez pozdrava otišli. Zato što je Božić dan rođenja Hristovog, novog života, nove nade. Nekima u mislima, nekima zagrljajem i rečima šaljemo istu poruku: Mir božji, Hristos se rodi!

Radost na licu sija u svakom čoveku na Božić, ma koliko godina imao, jer to je dan novog života i nove nade

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia