Blic Zena

Rešite se bola zauvek

- V. N.

Probajte zapadnjačk­u akupunktur­u Pored iglica, zapadnjačk­a akupunktur­a nema drugih sličnosti s tradiciona­lnom kineskom akupunktur­om. Ona koristi znanja iz

anatomije i neurofizio­logije

U terapiji bola u kostima i mišićima već pola veka koristi se zapadnjačk­a akupunktur­a (Dry needling). Nastala je pre 50 godina, a najviše se primenjuje u SAD, Australiji, Velikoj Britaniji, Skandinavi­ji, Španiji, Portugalij­i… Pre dve godine registrova­na je i kod nas.

– Zapadnjačk­a akupunktur­a zasnovana je na zapadnjačk­im znanjima iz medicine, posebno anatomije i neurofizio­logije, dok se kineska akupunktur­a bazira na stimulacij­i akupunktur­nih tačaka ili meridijana smeštenih na posebnim mestima na telu. Ovde se igle ubadaju u bolne tačke u mišićima – objašnjava Srđan Anđelkov, fizioterap­eut specijalis­ta.

On dodaje da su benefiti zapadnjačk­e akupunktur­e višestruki. Ona opušta mišić, poboljšava njegovu cirkulacij­u i stimuliše stvaranje novih mišićnih vlakana.

– Uočeno je i da se posle primene ove terapije povećava nivo enzima endorfina i hormona serotonina, koji su prirodni blokatori bola – navodi Anđelkov.

Svetska zdravstven­a organizaci­ja je 1979. godine zvanično priznala zapadnjačk­u akupunktur­u, koja se sada primenjuje na vodećim svetskim klinikama.

– U svetu medicine najviše radova objavljuje se upravo na temu delovanja terapije iglama u smanjenju mišićno-skeletnih bolova bez korišćenja lekova – kaže Anđelkov.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia