Blic Zena

Nesanica kreće posle 45.

Spavajte dovoljno, živećete duže

-

To su godine kada počinje da opada melatonin, hormon koji kontroliše ritam budnosti i spavanja u našem organizmu. On je poznat i kao eliksir mladosti, zato što pre regulišite san

To da tinejdžeri vole da spavaju do podne, a da se njihove bake i deke bude s prvim zracima sunca nije ništa novo. Dok bebe traže ukupno oko 16 sati sna dnevno, starijoj deci je potrebno oko 11 sati, adolescent­i se najbolje osećaju sa devet sati sna, odrasli sa sedam-osam.

Smatra se da je optimalna dužina sna najmanje šest sati, poželjna je oko sedam-osam, sok san duži od osam sati dugoročno gledano povlači negativne posledice po zdravlje.

Ritam budnosti i spavanja u našem organizmu kontroliše hormon melatonin, koji luči pinealna žlezda – epifiza. Sa starošću dolazi do promena u vezi sa spavanjem. Već nakon 45. godine života lučenje melatonina naglo opada i zbog toga se mogu javiti prvi simptomi nesanice, otežano uspavljiva­nje i problemi sa isprekidan­im snom tokom noći. A ako se problemi poremećaja sna javljaju često i nesanica postane svakodnevn­a pojava, potrebno je preduzeti mere za regulaciju sna.

Hronična nesanica negativno utiče na opšte zdravlje jer dovodi do iscrpljeno­sti, razdražlji­vosti, smanjenja koncentrac­ije i radne sposobnost­i, može uzrokovati i produbiti depresiju, naruši- ti imunitet. Nedostatak sna se povezuje sa nizom ozbiljnih zdravstven­ih problema, kao što su srčani i moždani udar, dijabetes tipa 2 i gojaznost. Kao posledica nedovoljno­g sna povećano se luči hormon koji kontroliše osećaj gladi, povećava se i nivo kortizola, hormona stresa. Brojne studije su pokazale da osobe koje dovoljno spavaju zdravije i duže žive.

Istraživan­ja su pokazala da su osobe koje spavaju manje od šest sati tokom noći za 30 posto izloženije riziku od gojaznosti nego one koje spavaju između sedam i devet sati

– Dovoljan nivo melatonina u krvi obezbeđuje zdrav i okrepljuju­ći san, a osim regulacije ritma budnosti i sna, melatonin doprinosi i normalnoj funkciji imunosiste­ma, povoljno utiče na nivo krvnog pritiska i učestvuje u regulaciji telesne temperatur­e. Odličan je antioksida­nt i mnogi naučnici ga nazivaju hormonom mladosti jer usporava starenje ćelija – objašnjava mr ph Saška Bogavac i dodaje da ga možemo koristiti i ako nemamo problema sa nesanicom kao jak prirodni antioksida­nt koji regeneriše sve naše ćelije.

 ??  ?? Nedostatak sna kod muškaraca smanjuje nivo testostero­na i broj spermatozo­ida
Nedostatak sna kod muškaraca smanjuje nivo testostero­na i broj spermatozo­ida

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia