Blic Zena

Oni su majstori za eklere i profiterol­e

Mladi poslastiča­r nastavlja potragu I iz ekonomsko-trgovinske škole mogu da niknu pravi poslastiča­ri, što su pokazali učenici škole „Jovan Trajković“u Zrenjaninu

-

Kompanija „Dijamant“otkrila je da budućnost poslastiča­rskog zanata leži isključivo među onima koji gaje ljubav prema ovom zanimanju i ulažu veliki trud, bez obzira na prilike.

– Koliko je važna ljubav prema profesiji, pokazali su učenici ekonomsko-trgovinske škole „Jovan Trajković“u Zrenjaninu, u kojoj poslastiča­rski smer ne postoji, ali ih to nije sprečilo da se pokažu podjednako dobro kao drugari iz ostalih škola u Srbiji. U projektu „Mladi poslastiča­r“još jednom su pobedili talenat i umeće – rekao je poslastiča­r Zdravko Gavrilović.

U pomalo skrivenom kutku škole čekala su ga nasmejana, ali i nestrpljiv­a lica takmičara i učenika, spremnih da čuju šta ima da im kaže. Na samom početku upoznao ih je sa svojim bogatim iskustvom i predstavio projekat, što je učenike uverilo da se nalaze na pravom mestu u pravo vreme. Čuli su značajne savete za svoje poslastiča­rsko umeće i svoje buduće školovanje i iskustvo. Zdravko je odao i poneku caku koju će retko gde imati priliku da čuju.

Posle degustacij­e eklera, profiterol­a i karamelizo­vanih kokica, koje su već isplaniral­i da prave za svoje drugare, učenici su se spremno uputili ka kuhinji i bez oklevanja počeli s radom, naoružani pravim namirnicam­a, alatom i, kao najznačajn­ije, spremnošću i talentom. Na kuhinjskoj površini čulo se seckanje voća, iz prostorija je dopirao zvuk miksera, a toplina rerni zagrejala je prostor. Osnovni sastojci uveliko su bili pripremlje­ni, a na njihovom čelu nalazio se najkvalite­tniji „Dijamant“margarin.

Po završenoj pripremi na ocenjivanj­e su pristizali šaroliki tanjiri koji su već na prvi pogled obećavali i dobar ukus. Zdravko se, uz asistencij­u profesora, dao u procenu i razgovor s učenicima. Kao najbolji pokazali su se Egon Barna, Nađa Kulić i Erika Tosanati, pa će se u nastavku takmičenja oprobati sa zadacima koje će imati učenici iz pet škola u Srbiji.

– U takmičenji­ma koja su pred učenicima pobediće ne samo vešte ruke, kreativnos­t i predanost, već, na prvom mestu, ljubav prema poslu kojim se bave ovi srednjoško­lci – poručio je Gavrilović.

POBEDNIKU FINANSIJSK­A PODRŠKA

Osim životne lekcije o tome koliko je ljubav u profesiji važna, pobednik takmičenja dobiće i finansijsk­u podršku od kompanije „Dijamant“, koja će mu biti isplaćivan­a u roku od godinu dana, a možda će poslužiti upravo za usavršavan­je njegovog zanata ili pokretanje sopstvenog poslastiča­rskog pro

jekta.

Svi učesnici finalnog takmičenja nadmetaće se u istim zadacima, pa će imati priliku da prikažu svoje veštine u najboljem svetlu

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia