Blic Zena

Napravite pauzu od svega

-

Ne, niste svemoćne i ne postavljaj­te sebi taj zadatak

Kuća vam stalno blista, kuvate tri jela na dan, na poslu obavljate sve obaveze na vreme, mužu i deci je sve potaman, uvek ste sveže isfenirani i doterani. I nasmejani… Ne možete tako na duže staze. Bar ne sa osmehom.

– Prirodno je da svaka žena želi da stvori dom, ugodno mesto za sebe, partnera i decu. Tada se trudi da to ostvari, a to često podrazumev­a da do iznemoglos­ti čisti, pere, pegla, kuva, priprema, sređuje sa željom da ispuni očekivanja ukućana – kaže psiholog Tatjana Daničić.

Onda ubrzo počinjemo da se osećamo iscrpljeno, ali i nezadovolj­no jer ukućani ne primećuju naš trud. Ako se nekada požalimo da nam treba pomoć oko kućnih poslova, eto ga odgovor da zavese ne moraju da budu oprane svake nedelje i da ne mora uvek da se jede kuvano.

– Pored toga, naša ideja da treba da budemo savršene proističe i iz slike koju stvaraju mediji o uvek nasmejanoj, našminkano­j, odmornoj, obrazovano­j, ljubaznoj superženi spremnoj da udovolji drugima

– kaže naša sagovornic­a i dodaje da ta očekivanja nije moguće ispuniti.

Realnost je drugačija: stvarna zaposlena žena koja se bavi kućnim poslovima i brine o deci, mužu, roditeljim­a, ali i o sebi, pod velikim je teretom, a umor, nezadovolj­stvo, bes i iscrpljeno­st su neizbežni.

– Niko osim žene same neće prekinuti to vrzino kolo. Prihvatite da ne možete biti savršene u svakom trenutku. Ne znači da ste loša majka i supruga ako u kući ne vlada savršen red – kaže naša sagovornic­a i savetuje da, ukoliko već niste, u poslove uključite i supruga i decu.

Takođe, povremeno zamolite majku ili svekrvu da vam skuvaju jelo ili idite na ručak kod njih.

– Oslobodite sebe pritiska da sve mora da bude savršeno i da vi treba da budete na raspolagan­ju svima.

Osećaćete se bolje, bićete bolje raspoložen­e i imaćete više vremena za odmor ili aktivnosti kojima želite da se bavite – zaključuje naša sagovornic­a. A takve ćete više prijati svojim ukućanima. To im je svakako važnije od urednog doma ili skuvanog ručka.

 ??  ??
 ??  ?? Lepo je kad ste i vi i sve oko vas pod konac, ali ne morate u svakom trenu biti i idealna supruga, i majka, i prijatelji­ca, i domaćica i poslovna žena
Lepo je kad ste i vi i sve oko vas pod konac, ali ne morate u svakom trenu biti i idealna supruga, i majka, i prijatelji­ca, i domaćica i poslovna žena

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia