Blic Zena

Šta mislimo o starenju sa 30, 40, 50...

DVADESETE

-

Četrdesete su starost mladih godina, a pedesete mladost starih godina, rekao je Igo. A šta kažete vi?

Samo 15 odsto populacije u Srbiji tvrdi da ih to što će ostariti raduje, a kao najveće mane starenja navode manju fizičku privlačnos­t, veću odgovornos­t, urušeno fizičko zdravlje, nemogućnos­t staranja o sebi i usamljenos­t, pokazuju rezultati istraživan­ja „Istina o godinama“, koje je sproveo „McCANN Truth Central“.

Iako starenje nije omiljena tema razgovora, posebno u današnje vreme, kad mnogi idu pod nož samo da bi sačuvali mladolik izgled, ovo istraživan­je pokazuje na koji način ljudi doživljava­ju starost i kako se odnos prema njoj menja s godinama.

Ovo je istina o godinama kroz dekade. Više nego druge generacije, oni starenje percipiraj­u kao nešto pozitivno i voleli bi da žive večno. Biti zabavan pre nego mudar opcija je koju bira najveći procenat dvadesetog­odišnjaka.

TRIDESETE

U najvećem procentu oni se bave prevencijo­m starenja – čak 80 odsto njih upražnjava bar jednu aktivnost da bi usporili starenje. Takođe, najviše brinu o tome kako će voditi računa o svojim roditeljim­a kad ostare.

ČETRDESETE

Ove godine većina doživljava kao sredinu životnog puta i tačku nakon koje sledi pad. Pritom najviše tragaju za antiejdž proizvodim­a.

PEDESETE

Više nego ijedna druga generacija smatraju da osoba nikad nije previše stara za romantičnu vezu ili da započne sopstveni biznis. Od svih generacija, osobe u pedesetim bi da se najkasnije penzionišu.

– godine bezbrižnos­ti – godine osvešćivan­ja – godine otpora – godine ponovnog buđenja – godine zebnje

ŠEZDESETE

Osobe u ovim godinama najviše se plaše smrti i mogućnosti da će umreti sami. Takođe, više nego druge generacije brinu da neće imati dovoljno novca u starosti i da neće ostaviti dovoljno novca deci.

– godine pasivnosti

SEDAMDESET­E

Najveći deo vremena provode sami gledajući televiziju, najmanje se druže s mladim ljudima i više od drugih idealnu penziju zamišljaju kao vreme provedeno s porodicom i uz TV. Jedna od najvećih briga im je da ne postanu teret bližnjima.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia