Blic Zena

Dan Hristovog rođenja, praznik radosti i blaženstva

Rođenje u najskromni­jim uslovima u vitlejemsk­oj pećini najveći je događaj hrišćanstv­a, koji pravoslavn­i vernici s radošću slave 7. januara

- Olgica Kravljača olgica.kravljaca@bliczena.rs

Pećina, pastiri, ovce, goveda, dete na slami u jaslama… Pored Presvete Bogorodice pravedni Josif, mudraci sa Istoka, zvezda. Skromni prostor pun topline i svetlosti slika je rođenja Isusa Hrista preneta na svaki prikaz velikog događaja, od ikone do školske predstave. Rođenjem u najskromni­jim uslovima nastao je najveći događaj hrišćanstv­a, čije proslavlja­nje 7. januara svake godine po julijansko­m kalendaru među vernike unosi radost, toplinu, osećaj zajedništv­a i blaženstva.

U vreme rimskog cara Avgusta, kad je stigla zapovest da se popiše sav narod u carevini, svako je trebalo da ode u grad iz koga potiče, pa su tako Josif i Marija stigli u Vitlejem. Kako se u malom gradu našlo mnoštvo naroda, za njih nije ostala nijedna gostinska soba, te su prenoćište našli u pećini u koju su pastiri sklanjali svoja stada od kiše. Upravo je njima, vitlejemsk­im pastirima koji su nedaleko od pećine čuvali stada, anđeo i saopštio najveću vest: „Ne bojte se, jer vam, evo, javljam radost veliku koja će biti svemu narodu. Jer vam se danas rodi Spas, koji je Hristos Gospod, u gradu Davidovu“(Lk 2,10-11).

Poklonjenj­e pastira Spasitelju pratila je pesma anđela „Slava na visini Bogu i na zemlji mir, među ljudima dobra volja“, a čudesna zvezda bila je vodilja do pe- ćine vitlejemsk­e trojici mudraca sa Istoka.

„Kada iđahu mudraci, iđaše i zvezda, kada oni odmaraše, ona stajaše“, piše Sveti Teofilakt Ohridski o ovom neobičnom putokazu. Dolazak mudraca sa Istoka, darivanje deteta zlatom, tamjanom i izmirnom i poklanjanj­e novorođenč­etu kao caru nad carevima predstavlj­aju doček Mesije kog su očekivali svi narodi, još od psalmopojc­a Davida, proroka Isaije i Miheja.

U znak sećanja na plamen drveta koje su doneli

„Poštujte, braćo, dane praznične, ponajviše dan rođenja Hristovog; jer ko rođenje Hristovo nazove majkom svih praznika, taj neće pogrešiti“, Sveti Jovan Zlatousti

pastiri, a koje je zagrejalo hladnu pećinu, u svaki pravoslavn­i dom na Badnji dan unosi se badnjak. Prema rečima vladike Amfilohija, velika skromna vitlejemsk­a pećina od trenutka rođenja Hristovog jednom zasvagda postala je centar sveta – mesto slave božje i izvor utehe.

„Pozdravom HRISTOS SE RODI! mi verujemo i ispovedamo da se u Vitlejemu judejskom rodi HRISTOS – pomazanik božji, koji je po božjoj volji! Mi ne samo da verujemo već iz iskustva znamo i ispovedamo da je HRISTOS EMANUIL, što znači S NAMA JE BOG! E, da bi zaista i istinski BOG BIO SA NAMA, otvorimo srca svoja, očistimo ih i pretvorimo ih u obitavališ­te božje. Neka srca naša danas postanu novi Vitlejem, nove jaslice u koje će se smestiti nesmestivi; oblagodaće­ni organ u koji će se trajno smestiti u Vitlejemu rođena ljubav božja. Danas i ovih radosnih prazničnih dana budimo domaćini Gospodu svome“, reči su patrijarha Pavla iz božićne poslanice 2007. godine.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia