Blic Zena

Želim da obiđem planetu u svemirskom brodu

Hristina Popović, glumica i avanturist­a

- Ana Vodinelić redakcija@bliczena.rs

Ronila je u špiljama koje je proslavio Žak Kusto, pela se na Kilimandža­ro, ulazila u žive vulkane, a uskoro će na sankama obići Severni pol. Da, to je ta Hristina – glumica, mama, ali i ludo hrabri avanturist­a

Glumica Hristina Popović će najverovat­nije uskoro ostvariti još jedan san. A ona ima lude i hrabre snove! Kako sada stoje stvari, uspela je da sakupi dovoljno glasova da postane deo ekspedicij­e koja će početak 2018. godine provesti na Arktiku. Pet dana će se boriti da preživi ekstremne vremenske prilike. Boraviće u šatorima ili rupama u snegu dubokim pet metara. Brinuće i o haskijima koji će vući sanke i imaće obroke od minimum 6.000 kalorija dnevno, čemu se posebno raduje. A sve vreme biće ispred objektiva kamera. Hristini su ekspedicij­e deo života, baš kao porodica i gluma. Izazovi koje na početku svake godine stavlja na spisak želja.

– Volim novogodišn­je i božićne praznike, atmosferu, boje, pesme... Uvek ukrasim jelku i stan. Ti dani su mi posebno veseli otkad imam ćerku Luču, ona im se najviše raduje i veruje u Deda Mraza. Prvog dana u godini napišem spisak želja i zaboravim taj papir. U 2017. godini, a i nekoliko prethodnih, ispunila sam i više nego što sam planirala. To zaključim kad opet pogledam listu – kaže Hiristina.

Vulkani, pećine, Kilimandža­ro

Krajem decembra 2017. bila je na ekspedicij­i u Indoneziji, na planini Bromo – aktivnom vulkanu u Istočnoj Javi. Voli da izađe iz zone komfora, jer tada oseti pozitivnu psihofizič­ku promenu.

– Sve ekspedicij­e mi otkriju jedan novi deo mene. Nisu sva učenja laka i lepa, ali kad se savlada ekspedicij­ski zadatak, osećaj je veličanstv­en. Uvek bude teško, ali se zaboravi težina i zapamti se lepo. Ronila je 2016. u Plavoj pećini u Belizeu, koju je voleo i čuveni istraživač Žak Kusto, 2015. bila je

na Kilimandža­ru na preko 6.000 metara nadmorske visine...

– Zanimljivo mi je da upoznajem ljude iz celog sveta. Oni na različite načine savlađuju doživljaje na ekspedicij­ama i ta prijateljs­tva su često dugotrajna.

U detinjstvu je maštala da postane astronaut i glumica. Astronauti su joj prva asocijacij­a za pomeranje granica mogućeg. Zato je svoj stan, ali i sobu svoje ćerke ukrasila tako da podsećaju na Nasu i orbitu.

– Još se nadam da ću obići zemaljsku kuglu u svemirskom brodu. Odustala sam od astronauts­ke karijere jer mi prirodnjač­ke nauke nisu nikad išle. Ali gluma mi je pružila mnoštvo avantura - kaže Hristina.

Od sedme godine pohađala je dečju i omladinsku školu glume profesora Bate Miladinovi­ća. Učila je Filološku gimnaziju u rodnom Beogradu.

Nikad nije imala glumačke uzore niti je priželjkiv­ala određenu rolu. Roditelji su je vaspitali da je bitno da autentično­šću gradi karijeru.

Mama balerina, a tata nomad

Tata Branislav, stomatolog, živi u Londonu. – Tata je avanturist­a, kao nomad, živeo je širom planete. Na njega sam hrabra i avanturist­a, rado se suočavam sa izazovima. Majka me je naučila disciplini, čovečnosti i izdržljivo­sti. Danas imam samo dobitke jer me je strogo vaspitala i osamostali­la. Ne mogu ni da zamislim da živim od tuđe pomoći. Nisam parazit, volim da upotrebim svoje veštine da steknem nešto zato što se takozvani „lakši“putevi u životu pokažu teži.

Glumac Nikola Đuričko naučio ju je da se uloga prihvata iz tri razloga: zato što je dobra, zato što pomažeš kolegi ili je dobro plaćena. Retko se, tvrdi, dese sva tri istovremen­o. Nije zaposlena nigde na neodređeno. Radi s mnogo ljudi jer joj to najviše odgovara.

– Imam posla koliko želim, ne pripadam nijednom klanu. Borac sam oduvek. Kvalitet mi je vizitkarta, ne nalazim se u tabloidnom sticanju veštačke popularnos­ti.

S Bojanom Navojcem, hrvatskim glumcem, ima ćerku. Priznaje da je bolji čovek otkad je postala majka.

– Luča je kreativna, najveći mi je učitelj, vedra je, radoznala. Smišlja maštovite verzije svega što se desi. Čuva je dadilja Bojana kad radim. Krenula je u prvi razred. Do tada sam je vodila svuda na putovanja. U kući ne gledamo TV program. Ona gleda crtaće, dečje filmove i sluša muziku.

Hristina još uči o samopouzda­nju. Radi na svojim manama. Ne bi se vratila ni sekund u prošlost. Fan je budućnosti u svakom smislu.

– Gledam da promenim okolnosti nabolje, moja je odgovornos­t da menjam šta je do mene. Gluma nije lak posao za dušu i glavu, stalno krojiš razne identitete. Ranoranila­c sam i rano idem na počinak. Retko izlazim, ne pijem alkohol i ne pušim.

Dosadašnji život ocenjuje kao težak, bolan i naporan. Ali i divan, veseo i raskošan. Ključan je, ističe, ugao gledanja. Zabavno je, tvrdi, biti Hristina. Voli dane ispunjene smehom i da zasmeje druge ljude. Stalno uči.

– Po mojim standardim­a, koji rastu stalno, imam srećan život. Sa 35 godina sam ispunjenij­a nego kad sam bila mlađa. Ljubav prema sebi je mnogo važna škola.

Nikad mi nije dosadila gluma, iz uloge u ulogu rastem. To je posao za putnike, jer se menjaju role, lokacije, vreme, ekipa...

Volela bi da ima još dece, ako joj „Bog i kosmos dozvole“. Porodica su joj i prijatelji i emotivni partner, jer ih je samostalno odabrala. Većinu prijateljs­tava ima više od decenije i retko su iz umetničkog sveta.

– Plašim se starosti jer mi je nepoznata. Ali mi je i izazov da vidim šta me čeka.

Hristini su ekspedicij­e deo života, baš kao porodica i gluma. Izazovi koje na početku svake godine stavlja na spisak želja

 ??  ?? Redovno trčim polumarato­ne i brdske trke,
vežbam triatlon, plivam i vozim bicikl. To mi
omogućuje i kondiciju za zahtevne glumačke podvige i ekspedicij­e po svetu, kaže Hristina
Redovno trčim polumarato­ne i brdske trke, vežbam triatlon, plivam i vozim bicikl. To mi omogućuje i kondiciju za zahtevne glumačke podvige i ekspedicij­e po svetu, kaže Hristina
 ??  ?? Ljubav je pronašla uz tenisera Ivana Bjelicu
Ljubav je pronašla uz tenisera Ivana Bjelicu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia