Blic Zena

KOME SVE PRETE MALE BOGINJE

Kolike su vam šanse da se zarazite morbilama, kakve su komplikaci­je ove dečje bolesti i postoji li vakcina za odrasle, odgovaraju epidemiolo­zi

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Kolike su vam šanse da se zarazite morbilama, kakve su komplikaci­je ove dečje bolesti i postoji li vakcina za odrasle, odgovaraju epidemiolo­zi

Male boginje ili morbile može da dobije svako ko nije vakcinisan, a veće šanse da od njih obole imaju i svi oni koji su primili samo jednu dozu MMR vakcine. To znači da su, pored nevakcinis­ane dece, u riziku svi građani rođeni pre 1993. godine, koji su od tog virusa zaštićeni samo jednom dozom cepiva, ali i oni rođeni pre 1971. ako nisu preležali male boginje, jer tada nije ni postojalo cepivo protiv morbila. Isto važi i za svu decu mlađu od sedam godina, koja još nisu primila drugu dozu MMR vakcine.

– Osetljivi su, odnosno mogu da obole svi oni koji nisu preležali bolest ili nisu kompletno vakcinisan­i za svoj uzrast. Klinička slika je najteža kod male dece, posebno kod odojčadi, ali i kod starijih osoba, posebno kod onih koje imaju oslabljen imunosiste­m zbog prisustva drugih bolesti – objašnjava dr sc. med. Milena Kanazir, epidemiolo­g u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

Prema njenim rečima, male boginje opasne su ne samo zato što ostavljaju organizam sa oslabljeni­m imunitetom već i zato što nose brojne komplikaci­je.

– Komplikaci­je malih boginja su zapaljenje pluća, zapaljenje srednjeg uha, zapaljenje gornjih disajnih puteva i zapaljenje mozga. Ove komplikaci­je mogu da se dogode u bilo kom uzrastu – upozorava doktorka Kanazir.

Komplikaci­je opasne po život

Ona ističe da se zasad u Srbiji vakcinacij­a sprovodi kod dece od navršenih 12 meseci do navršenih 14 godina života.

– Ovo je naročito značajno zbog jačanja kolektivno­g imuniteta populacije kako bi se sprečilo epidemijsk­o javljanje bolesti u predškolsk­im ustanovama i školama, a time i epidemije širih razmera – kaže naša sagovornic­a.

Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“od 8. janura ove godine pokazuju da na teritoriji Srbije ima 886 obolelih. Najmlađa obolela osoba ima samo dva meseca, a najstarija 60 godina. Najviše obolelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina. Većina obolelih osoba, njih 92 odsto, nevakcinis­ana je, nepotpuno vakcinisan­a ili nepoznatog vakcinalno­g statusa.

Naime, do 1993. vakcina se davala u jednoj dozi, što znači da su oni koji su rođeni nakon 1971. godine primili samo jednu dozu monovakcin­e protiv morbila, dok je generacije rođe- ne pre 1971. nisu ni primile jer tada nije postojalo cepivo protiv morbila.

Tek od 1978. počinje da se primenjuje MMR vakcina, koja kod nas postaje obavezna 1981. Od tada je sva deca u Srbiji primaju, ali takođe samo u jednoj dozi.

Tek od 1993. počinje se primena MMR vakcine koja štiti od morbila, rubeola i zauški i ona se od tada daje u dve doze. Prvu dozu dete prima nakon prvog rođendana, a drugu pred polazak u školu.

Odrasli mogu da kupe vakcinu

Kako se bolest ne bi širila, na teritoriji Srbije intenzivno se sprovodi vakcinacij­a svih nevakcinis­anih i nepotpuno vakcinisan­ih osoba uzrasta od 12 meseci do 14 godina.

Međutim, u državnim domovima zdravlja vakcina nije dostupna za građane starije od 14 godina, pa oni, ako žele, mogu da je kupe u privatnim klinikama po ceni od 5.000 dinara.

Vakcina je u državnim domovima zdravlja dostupna samo za decu do 14 godina, dok odrasli mogu da je kupe u privatnim klinikama po ceni od 5.000 dinara

 ??  ??
 ??  ?? MMR vakcina štiti protiv tri virusne bolesti – malih boginja, crvenke i zauški
MMR vakcina štiti protiv tri virusne bolesti – malih boginja, crvenke i zauški

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia