Blic Zena

Supersavet­nik

Zabavite se i uštedite

-

1. SAKRIJTE OD SEBE

i od najmanje plate odvojte neki dinar čim legne na račun. U tom trenutku vam neće nedostajat­i, a na kraju meseca će to malo biti veliko kao kuća.

2. IZBEGNITE NEPLANIRAN­E TROŠKOVE

najviše bole neplaniran­i troškovi, pa se potrudite da neke predupredi­te. na primer, zamena rajsferšlu­sa na jaknama je skupa i zato budite pažljivi. ne otvarajte ih na silu i strpljivo ih zatvarajte.

3. UŽIVAJTE, ALI RACIONALNO

male radosti su veliki ventil i zato ih se ne odričite. ipak, ako dosta novca ostavljate u kafiću, pomislite da za te pare možete da kupite nove šolje za kafu, neki fini čaj ili čak aparat za espreso. Eto nove radosti.

4. AFIRMATIVN­E PORUKE

nekome će delovati kao ludost, ali psiholozi kažu da afirmacije mogu da budu veoma korisne. zato na nekoliko mesta u kući stavite stikere s jasnom porukom: „Štedi za one cipele!“

5. SKLOPITE PAKT S PRIJATELJI­MA

nedostatak novca je čest razlog za odustajanj­e od izlazaka. možda je rešenje da s najbližim prijatelji­ma sklopite pakt o štednji. nekada su nam bili smešni zapadni običaji po kojima svako plaća svoje piće, ali to vreme je stiglo i kod nas. nije da vi nećete, nego nemate. družite se po kućama uz dogovor da svako donese nešto. na taj način ćete sačuvati prijatelje i malo prištedeti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia