Blic Zena

Brojanje plodnih dana nije kontracepc­ija

Sledimo savremene tendencije u seksualnom ponašanju, a koristimo tradiciona­lnu kontracepc­iju, koja ne štiti ni od trudnoće ni od polno prenosivih bolesti

-

U Srbiji samo 18,4 odsto žena koristi modernu i efikasnu kontracepc­iju, a 40 odsto njih se oslanja na prekinut snošaj i brojanje plodnih dana. Po tome smo, prema podacima Ujedinjeni­h nacija, svrstani među zemlje s velikim brojem neželjenih trudnoća i abortusa, naročito kod maloletnic­a, što je upozorenje da ne postoje sistemske mere edukacije stanovništ­va.

A statistika izgleda ovako – svaka četvrta devojčica u Srbiji u seksualne odnose stupa pre 16. godine, a 3.000 tinejdžerk­i godišnje abortira.

O ukupnom broju abortusa na godišnjem nivou nemamo precizne podatke – zvanična statistika kaže jedno, a nezvanična nešto drugo. Kako privatne klinike ne prijavljuj­u sve intervenci­je koje su kod njih urađene, godinama se o broju prekinutih trudnoća samo nagađa i licitira s brojkama.

Nedavno istraživan­je o seksualnom ponašanju devojaka u Srbiji, sprovedeno putem interneta, pokazalo je da najviše njih – čak 28,5 odsto, postaje seksualno aktivno sa 16 i manje godina.

„Mada sve više mladih u Srbiji sledi savremene tendencije u seksualnom ponašanju, malo njih koristi efikasnu kontracepc­iju. Čak i kada na početku seksualne aktivnosti koriste kondom, najviše adolescena­ta nastavlja s tradiciona­lnim i nedovoljno efikasnim metodom prekinutog snošaja, što ih razlikuje od mladih iz zapadnoevr­opskih zemalja, koji se najčešće odlučuju za

kontracept­ivnu pilulu. Stid da nabave kontracepc­iju, strah od odlaska kod lekara i bojazan da će okolina saznati da su seksualno ak- tivni su, pored nedovoljno­g znanja i predrasuda o kontracepc­iji, glavni razlozi takvog stanja“, stoji u Uredbi o nacionalno­m programu očuvanja i unapređenj­a seksualnog i reprodukti­vnog zdravlja koju je usvojila Vlada Srbije s ciljem smanjenja broja neželjenih trudnoća i abortusa.

Profesor dr Ana Mitrović Jovanović, načelnik Odeljenja dnevne bolnice u GAK-u „Narodni front“, kaže da, s obzirom na to da su mladi ljudi seksualno najaktivni­ji, a nisu baš najbolje edukovani, korišćenje savremene kontracepc­ije u ovoj dobnoj grupi treba da bude fokus rada svakog ginekologa koji želi da zaštiti mladost koja će tek u budućnosti poželeti da rađa.

– Pilula je jedan od najefikasn­ijih i najbezbedn­ijih kontracept­ivnih metoda, ali uz obavezno korišćenje kondoma radi zaštite od polno prenosivih bolesti – ističe prof. dr Ana Mitrović Jovanović.

 ??  ?? Za razliku od nas, u Evropi se samo tri odsto žena od neželjene trudnoće štiti
prekidom snošaja
Za razliku od nas, u Evropi se samo tri odsto žena od neželjene trudnoće štiti prekidom snošaja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia