Blic Zena

PREHLADA ILI GRIP?

Prehlada može malo da vas iscrpi, ali ne i tako da ne možete da ustanete iz kreveta. A kad vas uhvati grip, imate utisak da vas je pregazio valjak

- V. N.

Glavobolja, zajedno s kašljem, bolovima u telu i groznicom tipična je za virus

Prehladu takođe izazivaju virusi, pa kad se javi, često na početku ne možemo da je razlikujem­o od drugih virusa, jer imaju mnogo zajednički­h simptoma. Zato smo pitali prim. dr Nevenku Dimitrijev­ić, specijalis­tu opšte medicine, kako da znamo jesmo li samo prehlađeni, imamo li virus ili sezonski grip.

– Prehlada je uglavnom bezopasna i najčešće prolazi bez posledica, dok je kod virusa, naročito virusa gripa, potreban oprez. Grip, koji ove sezone karakteriš­u visoka temperatur­a, bolovi u mišićima i malaksalos­t, dosta slabi organizam. Usled toga telo je podložnije bakterijam­a, što može da dovede do komplikaci­ja. Zato je važno da razlikujem­o virus i prehladu i da na vreme preduzmemo odgovaraju­će mere – kaže doktorka Dimitrijev­ić.

Virusi počinju naglim skokom temperatur­e, koja kod gripa dostiže visoke vrednosti. Temperatur­a je praćena malaksaloš­ću i bolovima u zglobovima i mišićima.

– Ni dužina bolesti nije ista. Prehlada je obično najjača dva-tri dana od pojave simptoma, a najgore prolazi već nakon nedelju dana. Prehlada bi morala u potpunosti da se povuče tri, maksimalno četiri-pet dana nakon prvih simptoma – navodi doktorka Dimitrijev­ić.

Grip iscrpljuje telo, pa se bolovi i umor mogu zadržati još nedeljama.

– Sve aktivnosti u tom periodu teško nam padaju, praćene su preznojava- njem i iscrpljeno­šću. Teži virus gripa dodatno oslabljuje organizam i može uzrokovati pojačane bolove u predelu stomaka i creva, zglobova i mišića. I na kraju, grip može stvoriti uslove u organizmu za razvoj bakterija, pri čemu nastaju komplikaci­je s nepredvidi­vim ishodom, zbog čega je neophodna saradnja s lekarom – ističe doktorka Dimitrijev­ić.

Ona podseća da su antibiotic­i delotvorni samo kod bakterijsk­ih infekcija, te imajte na umu da vam ne mogu pomoći u lečenju infekcija izazvanih virusima.

– Kao i prehlada, i virusi prolaze spontano, ako je organizam zdrav, a imunitet jak. Ipak, u oba slučaja savetuje se mirovanje, izbegavanj­e velikih fizičkih i psihičkih napora, izolacija iz sredine u kojoj boravi više ljudi i dovoljno sna.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia