Blic Zena

Šolja cvekle za zdravo srce

- O. K.

Cvekla čuva i kosti i zube, a jod je čini

dragocenim lekom protiv ateroskler­oze i ubrzanog starenja

Mislite na sebe u zimskim danima, obezbedite dovoljne količine cvekle. Blago pečena postaje svilenkast­onežna i slatka, a tek koliko je zdrava!

Šolja kuvane cvekle sadrži 34 odsto dnevnih potreba za folatima, neophodnim za zdravlje kardiovask­ularnog sistema, i 28 odsto dnevnih potreba za manganom, mineralom ključnim za zdravu kožu i kosti. Pigment betalain ne daje joj samo jarku crvenu boju već i antioksida­ntno dejstvo.

Pored vitamina C, cvekla sadrži redak vitamin B12, kao i gotovo sve minerale – kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, fluor, bakar, jod, sumpor... Ključna je za lečenje malokrvnos­ti kod dece i mladih jer sadrži visok procenat gvožđa, kao i folnu kiselinu, koja učestvuje u sintezi crvenih krvnih zrnaca. To je sasvim dovoljan razlog da se nađe na vašoj zimskoj trpezi.

A ako se pitate da li da se opredelite za svežu ili kuvanu, najzdravij­a je ako nije termički obrađena. Termičkom obradom dužom od 15 minuta ona gubi nutritivne vrednosti. Ipak, ako je pečete, nakon pečenja joj skinite kožu kuhinjskim ubrusom i servirajte je toplu, prelivenu maslinovim uljem i balzamiko sirćetom. Probajte je kuvanu u supi, u kombinacij­i s bobičastim voćem u smutijima ili sirovu, naribanu u salatama. Kako god, učinićete veliku uslugu svom organizmu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia