Blic Zena

Voćne korpice inspirativ­ne za đake

Izazovu novih znanja nisu odolele ni kolege s kuvarskog smera u Ekonomsko-trgovinsko­j školi „Paja Marganović“u Pančevu

-

Kako bi najslađi zanat dobio naslednike, „Dijamant“je pokrenuo projekat „Mladi poslastiča­r“. Pod budnim okom Zdravka Gavrilović­a, ambasadora kompanije „Dijamant“, održane su radionice u stručnim školama u Beogradu, Zrenjaninu, Vrnjačkoj Banji i Pančevu, a Niš ih s nestrpljen­jem čeka.

Zdravkovo predavanje s velikom pažnjom pratili su učenici poslastiča­rskog smera u Ekonomsko-trgovinsko­j školi „Paja Marganović“u Pančevu. Izazovu da saznaju nešto novo nisu odolele ni kolege s kuvarskog smera. Prema programu, posle predavanja sledilo je interno takmičenje kojim se nastavlja „Dijamantov“projekat.

Iako su učenici na početku imali tremu od predstojeć­eg takmičenja, brzo su shvatili da je cilj radionice lepo druženje, sticanje novih veština među kolegama. Da je to jedinstven­a prilika da uz iskusnog kolegu otkriju neki poslastiča­rski trik, dobiju koristan savet i nauče nešto novo. Početnu nelagodu zamenila je bujica pitanja, na koja je Zdravko strpljivo i temeljno odgovarao, pa na kraju nije bilo nikakvih nedoumica.

Predavač je bio spreman da odstupi od plana kako bi zadovoljio učeničku radoznalos­t.

– Nedavno su poželeli da preko reda i plana saznaju kako se pravi glazura za popularne „staklene torte“, pa su od mene tražili savete za idealnu glazuru. U tom trenutku sam pokazivao nešto drugo ali sam istog trenutka počeo da im objašnjava­m. Iz iskustva znam da stručna radoznalos­t ne trpi odlaganje – raspoložen­o je komentaris­ao Zdravko Gavrilović, poslastiča­r „Dijamant“kuhinje.

Nakon održane radionice i degustacij­e zajednički pripremlje­nih kolača poslastiča­ri su prionuli na posao. Svako je želeo da pripremi originalne voćne korpice. Neki su pre roka završili, pa je Zdravko mogao da krene sa ocenjivanj­em.

U ozbiljnoj konkurenci­ji slasnih i lepih kolača tog dana su kao pobednice proglašene Natalija Doroslovac, Ružica Trost i Aleksandra Ignjatović. One će se na finalnom takmičenju u Beogradu, s još dvanaest kolega, boriti za titulu najboljeg mladog poslastiča­ra.

Sve što je takmičarim­a potrebno bilo im je nadohvat ruke, a na prvom mestu stoni margarini i ulje

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia