Blic Zena

Sudbina se krije u vašim godinama

Po japanskom horoskopu koji se bazira na proročanst­vu Crvenog demona prognoze za narednu godinu zavise od toga koliko godina imate. Pogledajte u tabelu desno i saznajte šta vas čeka u 2018.

-

Japanci mnogo vole svoju zemlju i koriste svaki trenutak slobodnog vremena da je bolje upoznaju. Na putu se provedu lepo, a uz fotografij­e i druge suvenire kupljene na putu, kada se vrate, ukućanima i prijatelji­ma ponosno pokazuju amajlije koje su kupili za sebe i decu u budistički­m hramovima i svetilišti­ma stare vere šinto. U hramovima i svetilišti­ma, naime, obavezno postoje i radnjice u kojima se prodaju tamjan, druge verske potrepštin­e, različiti suveniri, kao i lepo i ukusno izrađene amajlije za sreću – za različite prilike.

Neke amajlije su za decu, neke su za sreću cele porodice, neke za odrasle, neke za sreću u poslu, u školi, na ispitima na fakultetu, ali postoje i amajlije za sreću u saobraćaju, koje se onda stave u automobil i tu ostaju sve dok su kola u posedu te porodice. Kad kupuju automobil, Japanci čak obavezno gledaju godište kako bi kupili onaj koji im odgovara po godini proizvodnj­e.

Ukoliko želite, sveštenici u hramu izmoliće za vašu porodicu posebnu molitvu ili će vam pripremiti posebnu amajliju, na kojoj se lepim kaligrafsk­im znacima ispišu imena svih članova porodice, pa onda amajlija čuva sve vas, još sigurnije od onih običnih. Japanci u takve amajlije veruju, ali veruju i različitim prorocima, astrolozim­a, čitačima dlana, koji, čim je lepo vreme, zauzmu pogodna mesta na ulicama gradova i čekaju mušterije.

Popularni su i astrološki priručnici, sastavljen­i po različitim metodama i sistemima. Jedan od baš popularnih zove se „Crveni demon“, prema početnim slovima kojima su označeni pojedini horoskopsk­i znaci – A, Ka, Sa, Ta, Na...

Međutim, iako ovaj naziv deluje malo zastrašuju­će, prava istina o njemu mnogo je prijatnija. Evo o čemu je reč. Japanci, osim nekoliko hiljada ideograma, koje su primili iz drevne Kine, za pisanje koriste još dve fonetske azbuke. Jedna se zove hiragana, a druga katakana. Hiragana se koristi uglavnom uz ideograme, a katakana služi za izražavanj­e stranih pojmova ili reči stranog porekla. Hiragana ima 46 znakova, poređanih zdesna nalevo, kako Japanci inače pišu, pa se u prvom redu lako može pročitati „a ka sa ta na ha ma ya ra wa“. Da bi lakše zapamtili celu azbuku, mali japanski osnovci zapamte taj prvi red po značenju „crveni demon“(aka satana) i „peščana dina“(hama yarawa).

Tako je i u ovom astrološko­m priručniku red oznaka tako postavljen da Japance podseti na ovu fonetsku azbuku, pa da te znakove lakše mogu da zapamte.

Znakova ima devet, kao i u nekim drugim sličnim horoskopim­a, a pojedinom znaku pripadaju osobe koje te godine napune određen broj „života“.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia