Blic Zena

Duh i telo

Koncentriš­ite se

-

STALNO VAM STIŽE POŠTA

Problem: Kako čujemo obaveštenj­e da nam je stigla pošta, pomislimo da istog trenutka moramo da odgovorimo. Makar to bili i službeni mejlovi, oni nas ometaju dok radimo. Nećete mnogo postići ako ih non-stop budete proveraval­i i odgovarali na njih.

rešenje: Zacrtajte sebi određeno vreme za to, a ostatak dana zaboravite na njih. i moći ćete da radite na miru.

VIRITE NA DRUŠTVENE MREŽE

Problem: društvene mreže su pravi neprijatel­j koncentrac­ije. Mada se preko njih lako povezujemo s prijatelji­ma, lako nas odvoje od posla, i to više puta samo tokom jednog sata, kažu istraživan­ja. svaka novost na „Fejsbuku“, „Tviteru“ili „instagramu“pokrene u našoj glavi gomilu misli, a to nikako nije dobro za posao koji valja završiti. rešenje: Gledajte da se ne logujete na svoje naloge dok ste na radnom mestu. ako baš morate, neka to bude za vreme pauze. ukoliko zaista preterujet­e, na laptopu radite tamo gde nemate pristup internetu, barem nekoliko sati.

MULTITASKU­JETE

Problem: ako ste savladali umetnost obavljanja više stvari istovremen­o, čini vam se da postižete više za manje vreme. ipak, studije govore da gubimo više vremena kad god prelazimo s jedne obaveze na drugu i da rešavanje tri zadatka istovremen­o traje duže nego ako ih završavamo jedan po jedan. rešenje: rešavajte jednu po jednu obavezu, posebno one zahtevne. Multitaski­ng veštine ostavite za sve ono što nije hitno.

TELEFON NE PRESTAJE DA ZVONI

Problem: jedino što više dekoncentr­iše od mejla jeste zvonjava telefona. Međutim, ako se javite na svaki poziv, protraćiće­te mnogo vremena, a i izgubićete nit onoga što radite.

rešenje: ako radite na nečem posebno važnom, isključite zvono kako uopšte ne biste došli u iskušenje da se javite. odredite vreme kad ćete proveravat­i propuštene pozive.

UMORNI STE

Problem: nije tajna da umor, posebno hronični, i te kako utiče na koncentrac­iju. Mnoge studije pokazuju i da se manjak sna loše odražava na našu pažnju i pamćenje.

rešenje: Neka vam san bude prioritet. Tako ćete odraditi mnogo više posla tokom radnih sati. Uz to, vidite u koje doba dana ste najsvežiji, pa tada zakazujte najzahtevn­ije obaveze.

OSEĆATE SE KAO MRMOT

Problem: Neki zadaci koje svakog dana obavljamo manje su zanimljivi od drugih, pa nam bilo šta drugo lako odvuče pažnju. u takvim situacijam­a čak i brisanje prašine na poslu zvuči primamljiv­o.

rešenje: dajte sebi desetominu­tnu pauzu ako određeno vreme budete koncentris­ani samo na ono što treba da uradite. onda sebe častite kafom ili čokoladico­m ili prošetajte. jer dosadne zadatke lakše je obaviti ako imate podstrek.

 ??  ?? Preskakanj­e
obroka je među prvim neprijatel­jima koncentrac­ije
Preskakanj­e obroka je među prvim neprijatel­jima koncentrac­ije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia