Blic Zena

Srećna vam slava, deco

-

Priseća se moja skoro petogodišn­ja ćerka ovih dana prošlogodi­šnjeg repertoara pesama koje su u vrtiću spremali za svetosavsk­u priredbu. Te „Uskliknimo s ljubavlju svetitelju Savi, srpske crkve i škole, svetiteljs­koj glavi…“, te „Ko udara tako pozno u dubini noćnog mira na kapiji zatvorenoj svetogorsk­og manastira…“, „Srbi slave prvog pretka kô svetinju svog početka…“Bilo je tu veoma simpatični­h pesmica, i za pevanje i za recitovanj­e, ali nekako joj je jedna baš onako prirasla za srce.

„Sveti Savo, mudra glavo, ti nam kaži šta je zdravo, šta je dobro i šta važi za nas decu ti nam kaži, Sveti Savooo, Sveti Savooo“, orio se taj refren bezbroj puta dok ga nije besprekorn­o savladala.

Kad smo je tada pitali zašto joj se ta pesma najviše sviđa, kao iz topa je odgovorila: „Zato što govori o princu koji nije želeo da bude princ, nego je otišao da uči i kasnije je učio druge ljude da čitaju i pišu, i da veruju. Učio je ljude i da budu vredni, pošteni, pametni i dobri. Otvarao je prve škole i bolnice po Srbiji. Brinuo je o siromašnim i bolesnim ljudima. I ja ću da idem u školu i da učim – i da budem dobra kao i on.“

Tim odgovorom odagnala nam je i najmanju nedoumicu u vezi s tim da li je možda dvonedeljn­a priprema priredbe bila previše za njen uzrast. Zapravo, bili smo u isti mah ponosni i ushićeni činjenicom što, koliko god velike i ozbiljne misli u pesmama bile, ona shvata suštinu. Suštinu učenja, dobrote ljudskog bića, nesebičnog davanja.

Uživali smo slušajući i gledajući kasnije i nju i drugare kako ozbiljni izlaze na improvizov­anu binu u vrtiću i s ponosom izgovaraju velike reči o velikom čoveku. „Dobro nam došli na našu malu svetosavsk­u akademiju, uživajte u programu“, dobro se sećam tih pozdravnih reči. I uživali smo i tada i kasnije – i nadam se da nas čeka još mnogo sličnih svetosavsk­ih akademija. Nadam se da ćete i vi ove godine uživati u jednoj takvoj, da ćete se zajedno sa svojim mališanima podsetiti svih dobrih i velikih dela našeg davnog pretka.

Mi smo se u ovom broju „Blic žene“prisetili i njega i još mnogih članova njegove velike porodice i priredili vam jedinstven gastro-vremeplov kao mali poklon da proslavite Svetog Savu ove godine još svečanije.

I ja ću da idem u školu i da učim kao Sveti Sava, rekla mi je moja ćerka dok je učila pesmu o svom velikom pretku. Nek nam sva deca tako misle

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia