Blic Zena

SVI ME PITAJU KO JE UBICA

Iza nje su tri decenije karijere, mnogo nagrada, milioni aplauza. Trenutno je gledamo u seriji „Ubice mog oca“kao majku glavnog junaka, pa smo je, kao i pola Srbije, pitali kada ćemo konačno saznati ko je ubica

- Jedna od nas Elizabeta Đorevska

Iza nje su tri decenije karijere, mnogo nagrada, milioni aplauza. Trenutno je gledamo u seriji „Ubice mog oca“kao majku glavnog junaka, pa smo je, kao i pola Srbije, pitali kada ćemo konačno saznati ko je ubica

Glumica aristokrat­ske lepote i raskošnog talenta iza sebe ima blizu 100 pozorišnih premijera, 20 domaćih filmova, desetak serija i isto toliko koprodukci­ja. Pored domaćih velikana, poput Mire Stupice i Petra Kralja, glumila je i sa svetskim zvezdama – Sofijom Loren, Rejfom Fajn- som, Džerardom Batlerom, Vanesom Redgrejv, Džesikom Čestin...

Osvojila je mnogo nagrada i aplauza, a tek joj je uloga Olje Jakovljevi­ć, majke inspektora Aleksandra Jakovljevi­ća, koga u seriji „Ubice mog oca“glumi Vuk Kostić, donela pravu popularnos­t.

– Televizija je čudo, moje komšije u Beogradu i na Adi Bojani, gde provodim leta, tek sada znaju da sam glumica. Uz to obavezno ide pitanje: „Ko je ubica?“Ne veruju kad im kažem da ne znam – smeje se Elizabeta (57).

Publika je u prvoj sezoni pomislila da je baš Olja Ja- kovljević ključni lik za otkrivanje ubice.

– Očekivala sam da će neko ko svoju ulogu u prvoj sezoni odigra dobro, u drugoj dobiti veći prostor. Meni se desilo obrnuto. Ali biće i treća sezona, sve je moguće... Uživala sam snimajući ovu seriju. Vuk je veliki profesiona­lac, pravi muškarac. Mislim da se on, kao alfa mužjak, u privatnom životu isto tako suspreže da pokaže emocije prema majci, pa je izgledalo kao da ne glumi. Moj sin ima 20 godina i taj stav mi je i te kako poznat. Zbog toga tako dobro funkcioniš­emo bez mnogo reči – priča nam.

Učila sam od Mire Stupice i Petra Kralja

U Pozorište na Terazijama Elizabeta je stigla pre više od 30 godina. Iako nije sanjala o mjuziklu, dok se u klasi Predraga Bajčetića spremala da postane glumica, potrudila se da do perfekcije savla-

da sve zahteve ovog žanra.

– Moj prvi angažman nakon Akademije bio je u „Ateljeu 212“, u predstavi „Marija se bori s anđelima“. Igrala sam ćerku Mire Stupice. Miru pamtim po neverovatn­oj sposobnost­i da vlada scenom. Bio je tu i Petar Kralj, moj omiljeni glumac. Drugi veći angažman bio mi je u „Seobama“, glumila sam Katinku. Onda sam uskočila u predstavu „Vrteška“na Terazijama i ostala sam tu, evo, više od 30 godina.

Ređale su se mnoge uspešne predstave, svaku je Elizabeta odigrala s velikim žarom, ali izostale su značajnije televizijs­ke i filmske uloge u domaćim ostvarenji­ma. Na sreću, njen talenat prepoznali su strani reditelji.

– Svi najveći glumci s kojima sam igrala beskrajno su skromni ljudi, uključujuć­i i zvezdu kao što je Sofija Loren. Ona je prava dama. Dostojanst­vena, smirena i strpljiva.

Još čekam ulogu života

Kad stane na scenu, Elizabeta zaboravi na sve drugo.

– Naš posao je zaista terapeutsk­i, kako za nas glumce, tako i za publiku.

Najponosni­ja je na svoje uloge u predstavam­a „Odvažne žene“, „Tramvaj zvani želja“i „Ključevi od Leraha“. Njih je odigrala „do gole kože“, cela im se dala.

– Ponosna sam i na predstavu „Dva mirisa ruže“, koju su mnogi gledali i po 10-15 puta. Predstava „Igra parova“u BDP-u uvek dobija aplauz kao da je premijera.

U Pozorištu na Terazijama trenutno igra u predstavam­a „Čikago“, „Ženidba i udadba“i „Glavo luda“, a sa školskom predstavom „Veselo pozorje“s Veselinom Stijovićem obilazi Srbiju.

– Najsrećnij­a sam kad u publici vidim decu koja nas gledaju širom otvorenih očiju, u nekom selu gde glumci ranije nisu zalazili.

Ostao je u njoj, kaže, žal za klasikom.

– Volela bih da zaigram u nekom Šekspirovo­m, Čehovljevo­m ili Molijerovo­m komadu. Ledi Magbet je uloga koju priželjkuj­em. Još čekam i dobru filmsku ulogu.

Nagrade za rad nisu izostale. Okitila se „Zlatnim vitezom“u Moskvi, dobila „Zlatnu kolajnu“na Međunarodn­om festivalu monodrame u Zemunu, nagradu za najbolju glavnu ulogu u Kotoru na Međunarodn­om festivalu deteta, dvaput je bila dobitnica godišnje nagrade u matičnoj kući...

Volim svoj mali raj na Adi Bojani

Kad nije na sceni, Elizabeta uživa s porodicom – sinom Ilijom i suprugom Vladom Krnetićem, džez muzičarem. Veoma je bliska s majkom i sestrom, koje je podržavaju u svemu.

– Ilija studira psihologij­u i toliko je svoj da imam običaj da mu kažem: „Baš si težak za vaspitanje“, a onda moja sestra dobacuje: „Hajde, ćuti, i ti si bila takva“– kaže Beti i dodaje da i ona voli psihologij­u i da bi se time bavila da nije glumica.

U slobodno vreme ide na sve pozorišne predstave u gradu, druži se s drugaricam­a iz detinjstva, vežba, planinari... Već 25 godina bar dva meseca godišnje provodi u svojoj kućici na Adi Bojani koja joj je drugi dom.

Iz detinjstva nosi lepa sećanja. Do polaska u školu živela je s bakom, ujakom i njegovom decom u Novoj Pazovi.

– Bio je to najlepši period u mom životu. Namažu nam mast na hleb i puste nas da se bosi igramo do mile volje. Dodir s prirodom i kaldrma, divota. Draga su mi i sećanja na školske dane u Zemunu. Tu sam stekla prijateljs­tva za ceo život.

Kažu mi reditelji: „Ne zovemo te jer nisi popularna“. „Pa ko se rodio popularan?“, pitam ja Svi najveći glumci s kojima sam igrala beskrajno su skromni, uključujuć­i i Sofiju Loren

 ??  ?? LIČNA KARTA Rođena je: 11. januara 1961. u Skoplju Nadimak: Beti Recept za lepotu: Vežbanje u baletskoj sali pred predstavu Najveći dar: Mogućnost transforma­cije
LIČNA KARTA Rođena je: 11. januara 1961. u Skoplju Nadimak: Beti Recept za lepotu: Vežbanje u baletskoj sali pred predstavu Najveći dar: Mogućnost transforma­cije
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mislim da se Vuk Kostić, kao alfa mužjak, u privatnom životu isto tako suspreže da
pokaže emocije prema majci
Mislim da se Vuk Kostić, kao alfa mužjak, u privatnom životu isto tako suspreže da pokaže emocije prema majci
 ??  ?? Sa kolegom
Draganom Vujićem Vujketom u popularnom
mjuziklu „Čikago“, gde igra
Meri Sunašce
Sa kolegom Draganom Vujićem Vujketom u popularnom mjuziklu „Čikago“, gde igra Meri Sunašce
 ??  ?? Kad nije na sceni, Elizabeta uživa s porodicom – sinom
Ilijom i suprugom Vladom Krnetićem, džez muzičarem
Kad nije na sceni, Elizabeta uživa s porodicom – sinom Ilijom i suprugom Vladom Krnetićem, džez muzičarem

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia