Blic Zena

KALIJUM I KALCIJUM, POKRETAČI ŠTITNE ŽLEZDE

Odnos kalcijuma i kalijuma zove se tiroidni odnos i kad nije dobar, štitna žlezda ne radi kako treba

-

Odnos kalcijuma i kalijuma zove se tiroidni odnos i kad nije dobar, štitna žlezda ne radi kako treba

Ako je nivo kalcijuma četiri puta veći od nivoa kalijuma, štitna žlezda ne radi dobro

Postoje četiri glavna minerala koja pomažu u regulisanj­u rada tiroidne žlezde i nadbubrežn­ih žlezda. To su kalcijum, magnezijum, natrijum i kalijum. Normalan nivo za svaki od ovih minerala izražen je u miligramim­a ili u procentima – za kalcijum je 40, magnezijum 6, natrijum 25 i kalijum 10.

– Da bi naš organizam usvojio određene minerale, njihove vrednosti moraju biti u odgovaraju­ćem odnosu. To je kao sa orkestrom koji svira. Zvuk koji čujemo rezultat je dejstva svih članova orkestra. Ako jedan izostane, promeniće se zvuk celog orkestra. Tako je i s mineralima – objašnjava prof. dr Staniša Stojiljkov­ić, šef katedre za ekološko inženjerst­vo Tehnološko­g fakulteta u Leskovcu i autor knjige „Moć i nemoć organizma“.

Odnos vrednosti kalcijuma i kalijuma naziva se tiroidni odnos jer ova dva minerala regulišu rad tiroidne žlezde.

Kalcijum je usporava, a kalijum ubrzava.

– Da bi ova žlezda funkcionis­ala maksimalni­m kapaciteto­m, mora da postoji prava ravnoteža između vrednosti ova dva minerala. Ako neko ima previše kalcijuma u tkivima u odnosu na kalijum, recimo kalcijuma ima 4,7 puta više od kalijuma, tiroidna žlezda neće biti dovoljno aktivna i tad će ta osoba imati manjak energije.

Dakle, što je više prvog minerala u odnosu na drugi, žlezda postaje slabija, a naša energija pada.

Rutinski test funkcionis­anja tiroide, koji podrazumev­a proveru vrednosti tiroksina, hormona T4, iz krvi nije skroz pouzdan.

– Neko može imati normalan nivo tiroksina, a da ima slabu tiroidnu žlezdu. Zbog disbalansa minerala tiroksin može da cirkuliše, ali nije efikasan. Zato uvek, pored hormona štitne žlezde, treba analizom krvi ispitati i kalijum i kalcijum – zaključuje profesor Stojiljkov­ić.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia