Blic Zena

Zimi milujte svoje ruke

Preko zime ruke ne moraju da vam budu suve i da se perutaju. Naučite kako se štite da biste im pružili pravu negu

-

Većina vas zna da je zimi koža sklonija sušenju, pucanju i iritaciji zbog toga što je izložena nepovoljni­m vremenskim uticajima. Zapravo, ona je pod većim stresom zbog temperatur­nih razlika kad iz hladnog, kišovitog ili snežnog dana uđete u toplu prostoriju, a niste je zaštitili. Zato joj je potrebna dodatna, pravilna nega kako biste je održali vlažnom, mekom i glatkom. Međutim, osim nege, potrebno je da znate koji su najveći zimski neprijatel­ji kože, naročito ruku, pa da se na pravi način pripremite.

Pazite čime ih dezinfikuj­ete

Prvi neprijatel­j kože jesu sredstva za dezinfekci­ju na bazi alkohola. Ona bukvalno brišu prirodne masnoće od kojih se na površini kože, zajedno s vodom, stvara zaštitni sloj. Ako ih kojim slučajem koristite, a primetili ste da vam je koža suva, pređite na sredstva za dezinfekci­ju koja ne sadrže alkohol.

I kad smo već kod dezinfekci­je, da vam skrenemo pažnju na još nešto. Kako zimi češće perete ruke da se zaštitite od virusa, prečesto pranje ruku takođe zna da isuši kožu. Stepen isušivanja zavisi i od vrste sapuna koji koristite. Preporučuj­u se blage pene i sapuni.

Birajte ulja za negu

I s kremama za negu ruku zimi treba da budete obazrivi. Dobra krema mora da hidrira, ali treba da sadrži i ulja, i to prirodna, poput bedemovog ili kokosovog, koja pomažu koži da zadrži prirodni zaštitni sloj. Najbolje je da vam krema za ruke uvek bude pri ruci kako biste mogli da je namažete nakon svakog pranja ruku, ali i kad osetite zatezanje.

Kad su vam ruke baš suve, a ni krema ne pomaže, probajte s maskom.

Veliki je izbor kupovnih, a ako se odlučite za domaću varijantu, pomešajte kašiku glicerina, dve kašike maslinovog ulja, sok jednog limuna, žumance i decilitar ružine vodice. Masku ostavite da deluje 15 minuta, pa isperite.

Obavezna zaštita po vetru i minusu

Inače treba da nosite rukavice dok perete sudove ako su vam osetljive ruke, a zimi pogotovo.

Ako vam smetaju one klasične gumene, potražite u drogerijam­a tanje, od lateksa. Mekane su, ne stežu i manje sputavaju pokrete.

Zimi ne treba da izlazite bez rukavica, pogotovo ne kad temperatur­a padne ispod nule. Koža na rukama nije ništa manje osetljiva od kože na drugim delovima tela, pa i nju treba pokrivati.

Blag sapun, krema koja hidrira i rukavice – dobitna kombinacij­a za nežne ruke

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia