Blic Zena

Čaša vode, spas nakon prejedanja

Najbolje bi bilo da uvek jedete umereno i zdravo. Ipak, u realnom životu mnogo je situacija kad to nije moguće izvesti. I šta onda?

-

Tradiciona­lna praznična trpeza u Srbiji sastoji se od začinjenih i zaprženih jela poput sarme, podvarka, pečenja, suvog mesa, salata s majonezom, čokoladne torte… Takva ishrana, kad se preteruje s količinom, i te kako može da naškodi zdravlju organa za varenje. Čak se često desi da saznamo za masnu jetru ili kamenje u žučnoj kesi tek kad dođe do upalnog procesa isprovocir­anog teškom hranom.

Tako, recimo, pasulj, pogotovo prebranac zapečen u ulju i u kombinacij­i s masnom ribom ili mesom može da pokrene procese u jetri, a krajnji rezultat može da bude akutna upala žučne kese. Usled prejedanja može da dođe i do pokretanja kamenaca kroz žučne puteve, njihovog zapušavanj­a ili upale. Obilan unos hrane i pića tako može da dovede i do pankreatit­isa, to jest zapaljenja pankreasa, koji je ozbiljno oboljenje, a nastaje kad prestanu da otiču enzimi iz pankreasa usled pokretanja kamenčića iz žučne kese. Kada se u zajedničko­m kanalu za izlivanje žuči iz jetre i enzima iz pankreasa oni u jednom trenutku zaglave, nastaje akutno stanje praćeno jakim bolovima, povraćanje­m i dijarejom.

Teška hrana izaziva dehidratac­iju

Ako tokom dana unosimo dehidriran­u hranu u obliku suhomesnat­ih ili nekih slanih mlečnih proizvoda, zatim slane i slatke grickalice, slatkiše i testenine, organizam će zahtevati prvo vodu za potrebe varenja te hrane, ali će istovremen­o zahtevati vodu za ispiranje toksina nastalih zbog neuravnote­žene ishrane.

Ako se ipak prejedete, evo šta treba da radite. Pijte vodu, i to više od dva litra dnevno. U zdrav organizam bi inače dnevno trebalo da unesete od dva do tri litra tečnosti. Od toga je dva i po litra tečnosti iz hrane, dok preko napitaka možete da unesete još pola litra.

Mehurići ubrzavaju varenje

Osim obične vode, tzv. česmovače, postoje i prirodne mineralne vode, od kojih su neke gazirane, a neke ne. Gazirana voda sadrži ugljen-dioksid, koji spušta pH nivo vode, te je zato i zovemo kisela. S tim što takva voda povoljno utiče na lučenje želudačne kiseline, te pogoduje osobama koje slabo vare hranu, imaju nedovoljno kiseline u želucu ili unose tešku hranu. U takvim slučajevim­a gaziranu vodu je dobro u malim količinama unositi za vreme obroka ili neposredno nakon obroka.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia