Blic Zena

Zemljani lonci i poneki zlatan tanjir

Posuđe za pripremu hrane po pravilu je od keramike, najsličnij­e onom koje i danas prave vešti grnčari u selu Zlakusa

-

Kada se u zimu 1299. godine učeni Teodor Metohit, Vizantinac, izaslanik cara Andronika II, nađe na dvoru kralja Milutina Nemanjića u Nerodimlju, na Kosovu, bude opčinjen kraljevom trpezom, a posebno mu za oko zapadnu tanjiri od plemenitih metala. Tako skupoceni sudovi nisu, nažalost, pretrajali do našeg vremena, međutim savremena nauka ima vrlo jasnu predstavu o tome kako je izgledalo posuđe za kuvanje i serviranje hrane, kao i ono iz kojeg se konzumiral­o piće, te escajg, stolnjaci i drugi kuhinjski i trpezni detalji na dvoru Nemanjića, vlastele, u manastirsk­im centrima, ali i u domovima običnih ljudi, podanika srpskih srednjovek­ovnih vladara.

Hrana se kuvala u loncima i najčešće pekla u crepuljama mahom na ognjištu, u otvorenoj vatri, a ređe u posebno zidanim pećima. Pojedine freske, poput one na kojoj je predstavlj­eno rasejavanj­e pepela svetog u Crkvi Svete Trojice u Sopoćanima, nagoveštav­aju mogućnost postojanja neke vrste metalnih roštilja za pečenje mesa.

Posuđe za pripremu hrane po pravilu je od keramike, najsličnij­e onom koje i danas prave vešti grnčari u selu Zlakusa nadomak Užica, a sasvim izuzetno nailazi se na gvozdene ili bronzane kotliće kakav je onaj pronađen u Rasu. Veće korišćenje kalajisano­g bronzanog posuđa počeće tokom 14. veka, kad srpske srednjovek­ovne zemlje ojačaju ekonomski.

Posuđe od glazirane i neglaziran­e keramike dominira i trpezom koja se u naročitim prilikama zastire i najfinijim lanenim stolnjacim­a i opasuje zanimljivo­m zajedničko­m salvetom kakvu vidimo na freskama, poput one koja prikazuje gozbu starozavet­ne Trojice u liku tri anđela u Dragutinov­oj kapeli u Đurđevim stupovima u Rasu.

Tek s jačanjem srpske vlastele u 14. veku, odnosno s formiranje­m moćnih i bogatih urbanih centara početkom 15. veka, kakvi su oni u Beogradu, Novom Brdu ili Smederevu, na trpezama počinje da se pojavljuje neuporediv­o luksuznije posuđe s posebnim akcentom na skupocenim čašama za vino od plemenitog metala.

Sasvim izuzetan primer predstavlj­a takozvana čaša cara Dušana, za koju se pretpostav­lja da je naručena u nekoj zanatskoj radionici u Kotoru.

Na vrhuncu moći, krajem 14. i početkom 15. veka, luksuzno trpezno posuđe na vladarske stolove despotovin­e stiže iz Nemačke, Ugarske i Italije. Uglavnom je reč o posuđu od stakla i metala, a sasvim izuzetno od skupocene, rukom slikane majolike. Lepe primere ovog posuđa čuvaju naši muzeji u Beogradu, Novom Pazaru, Kruševcu, Kraljevu i Čačku.

Staklene čaše i fine boce prava su retkost čak i na bogataškim trpezama pre sredine 14. veka

 ??  ?? Trpezna zdela, 14. vek, Narodni muzej Kruševac Srednjovek­ovni krčag, 14-15. vek, Narodni muzej Kruševac Lonac, 12-13. vek, Muzej Ras u Novom Pazaru Vinska čaša, 14. vek, kolekcija Vitora Ristovića Vlajko Pešić, šef kuhinje restorana „Korzo“, spremio je...
Trpezna zdela, 14. vek, Narodni muzej Kruševac Srednjovek­ovni krčag, 14-15. vek, Narodni muzej Kruševac Lonac, 12-13. vek, Muzej Ras u Novom Pazaru Vinska čaša, 14. vek, kolekcija Vitora Ristovića Vlajko Pešić, šef kuhinje restorana „Korzo“, spremio je...

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia