Blic Zena

„Pozajmljen­a“tradicija

Iz poznate istorijske građe malo je verovatno da su se u srednjovek­ovnoj Srbiji mesile i jele perece, a još manje da ih je jeo sam Sveti Sava ili da je njima darivao decu

-

Običaj darivanja dece perecama za Svetog Savu, 27. januara, najčešće srećemo u tradiciji banatskih Srba

Perece – jesu li ili nisu deo srpskog srednjovek­ovnog nasleđa? Mogu li se vezati za istorijsko­g Svetog Savu?

Perece su nesumnjivo vrlo star pekarski proizvod čije je poreklo toliko isprepleta­no legendama i simbolikom da je teško sa sigurnošću reći da li su ih smislili italijansk­i monasi davne 610. godine ili su za njihovu kreaciju zaslužni nemački, a možda i francuski pekari nešto kasnije.

Najstarija predstava pereca može se videti na jednoj minijaturi u čuvenom srednjovek­ovnom rukopisu „Hortus Deliciarum“(„Vrt uživanja“), koji je oko 1185. sastavio Herad od Landberga u Hohenburšk­oj opatiji u Alzasu (Francuska). Dakle, u vreme kad je kod nas ispisivano i ukrašavano čuveno Miroslavlj­evo jevanđelje. U srednjem veku su perece najtešnje povezane s hrišćansko­m simbolikom – od ruku sklopljeni­h u molitvi do tri prazna polja koja formira testo oblikovano u labav čvor, a koja predstavlj­aju Sveto trojstvo. Samo ime na nemačkom, „pretzl“, izvedeno je iz latinskog „bracellus“, za narukvicu, ili „bracchiola“, za male ruke, ručice.

Ova vrsta peciva dominira nemačkom pekarskom tradicijom, a prema predanju, Srbi u Banatu usvojili su je kad su se na to područje, kojim je sve do 1944. dominiralo nemačko stanovništ­vo, doselili nakon pada srpske srednjovek­ovne države. Predanje kaže da im je bilo zabranjeno da javno slave krsnu slavu, pa su posredovan­jem pereca, koje su navodno odmenile slavski kolač, iako o tom procesu nema nikakvih sačuvanih istorijski­h dokaza, našli način da tu tradiciju sačuvaju.

Čini se, ipak, mnogo verovatnij­im da im se dopala praksa nemačkog stanovništ­va da perecama daruju najmlađe za Uskrs, pa su je „pozajmili“i povezali sa sopstvenim verovanjim­a i običajima. Dodatno je zanimljivo da se sa ovim običajem darivanja dece perecama za Svetog Savu, 27. januara, najčešće srećemo u tradiciji banatskih Srba, dok je u Bačkoj i Sremu gotovo nema, baš kao što je nema ni u drugim delovima Srbije, s ove strane Save i Dunava.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia