Blic Zena

Kako da kažem prijatelji­ci da prestane da se ponižava?

Ako vas je sramota da pitate...

-

S prijatelji­com treba da delimo nešto što smatramo važnim, da joj to kažemo, ali da dozvolimo da se ona ne složi s tim ili da nije spremna to da čuje

Jednu ženu poznajete godinama, najbolja vam je prijatelji­ca, znate njene kvalitete, a onda je vidite kao se ponižava zbog muškarca. Da li vam vaše prijateljs­tvo daje pravo ili pak postavlja obavezu da joj skrenete pažnju na to? Da li ćete zbog iskrenosti izgubiti prijatelji­cu?

Nešto što je za nas dobro ili loše ne mora da bude tako i za našeg partnera, našu porodicu, prijatelje

– Svest o tome da li je nešto pravilno ili greška vrlo je individual­na i proizlazi iz etičkih principa i vrednosti koje svako od nas ima za sebe, a koji zavise od kulture u kojoj živimo, vaspitanja, normi koje smo usvojili… Šta je to biti ponižen vrlo je individual­no. „Ja sam u senci svog muža i sve posvećujem njegovim željama i potrebama“, to neka žena može da shvati kao izraz ljubavi, naklonosti, uvažavanja. Da smatra da je to ne samo u redu već i da je neophodno; traži muškarca pred koga će se potčiniti, u tome vidi smisao svoje ženske uloge – objašnjava psiholog Radmila Grujičić. Prijatelji­ca koja bi toj ženi rekla da je ona žrtva i da tako samo umanjuje svoj značaj, smatra naša sagovornic­a, verovatno bi izgubila prijateljs­tvo. Moramo biti svesni toga da nešto što je za nas dobro ili loše ne mora da bude i za našeg partnera, našu porodicu, prijatelje… Ne moramo da delimo isti stepen vrednosti. Zato je važno, kaže Radmila Grujičić, da stavove iznosimo iz pozicije „ja“– ja mislim da to nije dobro. S prijatelji­com treba da delimo nešto što smatramo važnim, da joj to kažemo, ali da dozvolimo da se ona ne složi s tim ili da nije spremna to da čuje. Ne treba da budemo isključivi, svako ima pravo da živi kako smatra da treba. A ako znamo da naša prijatelji­ca nije bila takva u ranijim vezama, treba da imamo još nešto na umu. – Čovek se menja, svako od nas u pravcu u kome želi – zaključuje naša sagovornic­a i naglašava da je podrška prijatelja u redu, ali uz svest da je određeno ponašanje lično pravo.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia