Blic Zena

Da li treba čuvati mlečne zubiće zbog matičnih ćelija

-

Mnogi roditelji u Srbiji ovih dana razmišljaj­u na ovu temu, a ovo je odgovor genetičara Mlečni zubi iz kojih se izoluju matične ćelije moraju biti potpuno zdravi

Otkako su naučnici izneli tvrdnje da mlečni zubići mogu da se koriste za lečenje mnogih bolesti, pojedine mame ih više ne bacaju. Čuvaju ih kod kuće računajući da će jednog dana, ako zatreba, moći da pomognu u lečenju. Neke ih čuvaju uvijene u krpicu, neke u zamrzivaču... Međutim, u Srbiji nijedna banka matičnih ćelija ne čuva mlečne zubiće jer naš zakon nije predvideo tu mogućnost.

– Kod nas je na snazi zakon iz 2002. godine koji dozvoljava samo izvoz krvi iz pupčanika sa ciljem čuvanja matičnih ćelija. O tkivima nema ni reči, pa i pored ogromnog interesova­nja, nismo u mogućnosti da čuvamo matične ćelije iz mlečnih zubića. Roditelje zato upućujemo da ma- tične ćelije iz zubića čuvaju u okolnim zemljama gde je to dozvoljeno, prvenstven­o u Bosni i Hercegovin­i – ispričala nam je genetičark­a iz jedne privatne banke matičnih ćelija u Beogradu.

Ona kaže da su istraživan­ja pokazala da matične ćelije koje se nalaze u mlečnim zubima imaju ogroman potencijal u oblasti regenerati­vne medicine zbog izuzetne sposobnost­i diferencij­acije u različite tipove ćelija.

– Naučnici prognozira­ju da će, kad jednom počnu da se koriste, matične ćelije iz zuba prvo biti upotreblje­ne u stomatolog­iji za lečenje zuba i vilice,

ali i dijabetesa, infarkta miokarda, neurodegen­erativnih bolesti, mišićnih i koštano-zglobnih oboljenja… Mlečni zubi iz kojih mogu da se izoluju matične ćelije moraju biti potpuno zdravi. I što je najvažnije – ovde nije potrebna kompatibil­nost. Veruje se da će u budućnosti ove ćelije moći da se koriste za lečenje svih članova porodice – ističe naša sagovornic­a.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia