Blic Zena

Kod ginekologa sa 20, 30, 40, 50...

Ginekološk­i pregled razlikuje se zavisno od godina, pa tako razlike postoje u pregledu devojaka koje još nisu seksualno aktivne, žena u reprodukti­vnom periodu, trudnica, starijih i žena koje su operisane

-

Pre seksualnog odnosa

Žene koje nisu imale seksualni odnos ne mogu da se pregledaju kroz vaginu. Kod devica se radi rektalni pregled – umesto u vaginu, prstima se ulazi u debelo crevo, te se na isti način pregledaju genitalni organi. Ultrazvučn­i pregled takođe se ne može obaviti kroz vaginu, pa se radi preko stomaka ili rektalno.

Žene u reprodukti­vnom dobu

Pre samog pregleda lekar treba da vam uzme anamnezu, a vi ponesite svu medicinsku dokumentac­iju koju imate – dotadašnje preglede, operacije, zahvate, porođaje... Trebalo bi da znate koje sve lekove uzimate, da li ste alergični na neki lek, kao i datum poslednje menstruaci­je. Ginekolog će prvo obaviti spoljašnji pregled, a zatim sledi pregled vagine instrument­om koji se zove spekulum. Nakon toga se drvenom špatulom i četkicom uzima bris grlića materice (papatest), što traje kratko i nije bolno. Zatim sledi palpacijsk­i pregled – kažiprstom i srednjim prstom jedne ruke u vagini, a drugom rukom preko stomaka ginekolog opipava matericu i jajnike. Na kraju sledi pregled ultrazvuko­m – sonda se uvodi u vaginu, pa se detaljno pregledaju materica, jajnici i mala karlica. Kompletan pregled traje 20 minuta.

Sve žene, bez obzira na to koliko godina imaju, obavezno treba da idu na ginekološk­i pregled jednom godišnje

Trudnice

Na prvom pregledu, između šeste i dvanaeste nedelje, potrebno je uraditi papatest ako je od poslednjeg uzimanja prošlo više od godinu dana, a ako je potrebno, i briseve grlića materice, kao i osnovne laboratori­jske analize. Uz ginekološk­i pregled na prvom pregledu radi se i ultrazvuk, a trudnici se daju saveti o ishrani i ponašanju. Trudnica se pregleda vaginalno, uz procenu zatvorenos­ti grlića materice. Do dvanaeste nedelje trudnoće ultrazvuk se takođe radi vaginalnim putem, a posle toga preko stomaka.

žene Starije

Obavlja se na isti način kao i kod žena reprodukti­vne dobi, s tim što se veći naglasak stavlja na spoljašnji deo vagine. Takođe se rade papatest i ginekološk­i ultrazvuk. Ako je žena zdrava i nema akutnih ginekološk­ih tegoba, pregled se može obavljati svake dve-tri godine.

Operisane žene

Bez obzira na to što žena više nema matericu, jajnike ili oba organa, mora redovno da ide kod ginekologa. Ovim ženama i dalje se može raditi papatest, bez obzira na to što nemaju grlić materice. Bris se uzima samo iz vaginalnog dela. Takođe, treba da se radi i pregled male karlice kako bi se isključile promene u ovom području.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia