Blic Zena

Probajte jala neti, prodisaćet­e

Drevnu joga-tehniku za čišćenje nosa i sinusa možete lako da izvodite i kod kuće. Uklanja nečistoće, sprečava infekcije

- Marija Milićević instruktor­ka joge

Poreklom iz drevnih joga-tradicija, jala neti je veoma jednostavn­a tehnika za čišćenje nosa i sinusa. U nazivu se krije način na koji se tehnika primenjuje – „jala“znači voda, „neti“nos, dakle vodom kroz nos. Iako prilično nepoznata u zapadnoj kulturi, ova tehnika uobičajena je u mnogim delovima Indije i jugoistočn­e Azije, a ajurveda nam savetuje da je koristimo svakodnevn­o.

Dobrobiti jala neti tehnike su brojne – uklanja sve nečistoće i bakterije iz nosa, pomaže drenažu sinusa i deluje protiv nosnih infekcija, alergija, sinuzitisa, upale grla i krajnika, kašlja i curenja iz nosa, korisna je kod astme i bronhitisa, glavobolje, migrene, utiče na ispiranje suznog kanala, pa jasnije i bolje vidimo, popravlja koncentrac­iju, a našem umu daje osećaj lakoće i jasnoće.

– Jala neti se izvodi kao deo higijene nosa, nosne šupljine i sinusa, tako da može lako da se koristi svakodnevn­o,

posebno u zimskom periodu, kada smo skloni prehladama. Možete je primenjiva­ti ujutru, tokom dana ili uveče, nema pravila, bitno je samo da odmah nakon toga ne izlazite na hladan vazduh – objašnjava Marija Milićević, instruktor­ka joge koja drži praktičnu obuku za tehniku čišćenja nosa i sinusa.

Tehnika je vrlo jednostavn­a, radi se kada ste zdravi, odmorni i opušteni, a za njeno izvođenje potrebne su vam samo tri stvari: posuda „jala neti“koja liči na mali čajnik, so i voda.

Prvo se opremite

Treba vam posuda oblika čajnika kojom kontroliše­te dotok vode, brzinu proticanja i pritisak. Specijalnu posudu„jala neti“možete da nabavite u svim bolje opremljeni­m joga-centrima ili preko interneta. Vodu prokuvajte i prohladite da bude sobne temperatur­e. Ne sme biti ni prevruća ni pre

hladna, jer je unosite u osetljivo područje. Treba vam još so, jer uništava mikroorgan­izme i uklanja sluz koja potpomaže razvoj mikroorgan­izama, te upale i infekcije. Na pola litra prokuvane vode ide jedna kašičica. Sačekajte da se so otopi i čišćenje može da počne.

Sledi ispiranje nad lavaboom

Napunite posudu i stanite iznad umivaonika. Desnom rukom približite posudu desnoj nozdrvi i nagnite glavu na suprotnu stranu tako da polako počnete da sipate vodu u nozdrvu. Voda će vam ulaziti kroz desnu nozdrvu, a izlaziti kroz levu. Pustite mlaz neka teče nekoliko sekundi, sve dok ne ispraznite sadržaj iz posude. Dišite na usta, jer vam je nos zauzet, i uspravite se. Izduvajte ostatak sadržaja nosa u maramicu, zatim ponovite postupak s drugom, levom nozdrvom.

Izduvavanj­e nosa na kraju je važno jer se osuši i do kraja očisti prostor nosne šupljine od tečnosti u kojoj bi se, pomešani sa sluzi, mogli razviti mikroorgan­izmi.

 ??  ??
 ??  ?? Posuda „jala neti“može da se nabavi u svim bolje opremljeni­m joga-centrima ili
preko interneta
Posuda „jala neti“može da se nabavi u svim bolje opremljeni­m joga-centrima ili preko interneta
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia