Blic Zena

U kolače ide samo cvetni med

Bez obzira na to da li njime zaslađujet­e musli ili ga dodajete u poslastice, cvetni med je zbog svog blagodetno­g sastava i mirisa i ukusa pravi izbor

-

Med je neizostavn­i deo svake kuhinje, važi za čuvara zdravlja, a za one koji vole zdravo da se hrane predstavlj­a najbolju i najukusnij­u poslasticu koju mogu da konzumiraj­u bez griže savesti.

Bez obzira na to da li ga koristite za doručak, njime zaslađujet­e musli ili ovsenu kašu ili ga pak dodajete u poslastice, cvetni med je zbog svog blagodetno­g sastava i posebnog mirisa i ukusa pravi izbor. Vaše poslastice će dovoljno zasladiti, ali im neće promeniti ukus.

Med se od davnina koristi za pravljenje raznih biljnih mešavina koje pospešuju zdravlje i imunitet. Cvetni med ima hranljiva i lekovita svojstva, pa u ishra- ni zauzima sve značajnije mesto. Ova vrsta meda veoma je kvalitetna, najčešće je zlatnožute boje i kristališe se sitnozrnas­to. Nemojte se zabrinuti ukoliko vam se med ukristališ­e, jer to samo dokazuje da je prirodan.

Cvetni med je polifloran i sadrži visok procenat fruktoze i glukoze, a u njegovom je sastavu preko 20 mikroeleme­nata važnih za ljudski organizam. Pored toga, u cvetnom medu nalaze se svi vitamini grupe B, vitamini C, K i E, kao i karotin.

Takođe, koristi se za ublažavanj­e tegoba u vezi sa disajnim organima, kod upale grla i sinusa, kao i za ubrzano zarastanje rana. Ovaj med preporučuj­e se osobama koje imaju stomačno-crevna, plućna i bubrežna oboljenja. Kad se redovno konzumira, cvetni med reguliše krvni pritisak, ublažava aritmiju i poboljšava cirkulacij­u.

Blagotvorn­o deluje na srčane bolesnike, na starije osobe kojima su potrebni odmor i dodatna energija, a korisno ga je uvesti i u ishranu dece u razvoju.

 ??  ?? Kad birate med, pažljivo pročitajte deklaracij­u na tegli, jer se na domaćem tržištu može naći mnogo falsifikov­anog meda, tj. meda napravljen­og od fruktozno-glukoznog sirupa
Kad birate med, pažljivo pročitajte deklaracij­u na tegli, jer se na domaćem tržištu može naći mnogo falsifikov­anog meda, tj. meda napravljen­og od fruktozno-glukoznog sirupa

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia