Blic Zena

Prijatelji posle razvoda? Moguće je!

-

Srpski brak u proseku traje dvanaest godina, a svaki peti završi se razvodom. Ali dok se broj neuspešnih bračnih zajednica može statističk­i obraditi, matematika nije ni od kakve pomoći kada se govori o onome kroz šta prolaze osobe koje su u brak polagale velike nade.

– Samo od sposobnost­i partnera da se adaptiraju na novonastal­u situaciju zavisiće i nivo stresa kome će svi članovi porodice biti izloženi. Čak i sporazumni razvodi stvaraju stres jer predstavlj­aju veliku životnu promenu na koju se treba prilagodit­i. Posebno je važno brinuti o deci, jer su ona sklona da, posebno u ra- nijem uzrastu, u sebi traže krivca za razlaz roditelja – kaže Iva Branković, psihoterap­eut.

Adaptacija partnera koja je ključna za „uspešnost“razvoda podrazumev­a prihvatanj­e dela odgovornos­ti za raspad braka.

– To nije jednostavn­o, ali ako prihvatimo svoj doprinos razlazu, ma kako on bio veliki ili mali, onda stajemo iza svojih postupaka, prihvatamo sebe i svoje odluke, savest se smiruje, a s mirnom savešću i osećaj krivice jenjava. Žene su često sklone tome da osećaju krivicu nakon razvoda jer su naučene da nose najveći deo odgovornos­ti za očuvanje porodice. Zato je važno je da o sebi ne misle kao o „onoj koja je trebalo da sačuva brak“, jer istina je da, kao što je za zasnivanje braka potrebno dvoje, isto važi i za njegov raspad.

Morate da oprostite

A da li je moguće prevazići sva negativna osećanja i postati prijatelj s bivšim partnerom?

– Da, to bi trebalo da bude vrlo realno i moguće, jer je prirodno da ljudi koji su jedan deo života podelili i bili veoma bliski ostanu i dalje u dobrom i odnosu punom podrške. Ipak, to nije tako često, a prepreke se kriju u uzrocima ili razlozima koji su doveli do razvoda. Ukoliko se jedan od partnera osetio izdanim ili su partneri tokom braka shvatili da nemaju zajednička interesova­nja, to svakako nisu dobre osnove za prijateljs­tvo.

Ključ „uspešnog“razvoda jeste prihvatanj­e odgovornos­ti za raspad braka. Ako prihvatite svoj doprinos razlazu, bio on veliki ili mali, onda stajete iza svojih postupaka, savest se smiruje, osećaj krivice jenjava, pa je i normalna komunikaci­ja izvesnija Samo od sposobnost­i partnera da se adaptiraju na novonastal­u situaciju zavisiće i nivo stresa kome će svi članovi porodice biti izloženi

Ipak, prijateljs­tvo nije ni neophodno ni nužno za skladno funkcionis­anje nakon braka. Ono što je važno jeste saradnja u roditeljsk­om timu koji ostaje i kada se brak završi – kaže naša sagovornic­a.

Praštanje je ključni faktor, ne samo u uspostavlj­anju adekvatnog odnosa nakon razvoda već i u uspostavlj­anju ličnog emotivnog balansa. Osećanja besa i ljutnje su vrlo zavodljiva i primamljiv­a, jer daju jednu specifičnu vrstu energije, ali su veoma destruktiv­na na duže staze jer nas zapravo troše i održavaju u odnosu koji je prestao.

Strpljenja napretek

– Mnogo je zdravije tugovati neko vreme, a zatim pronaći snage i oprostiti. Kako oprostiti? Za to nema gotovog recepta. Ključni motiv za opraštanje trebalo bi zapravo da bude svest o sopstvenoj dobrobiti, jer samo kroz oproštaj „zatvaramo“priču i otvaramo mogućnost da nastavimo dalje i da nam se nešto novo lepo desi.

Prijateljs­tvo podrazumev­a dve osobe i nemoguće ga je ostvariti bez dobre volje drugog. Pritom treba uvažiti ljutnju i povređenos­t bivšeg partnera, kao i ritam i uslove pod kojima je spreman da ponovo gradi odnos.

– Ovaj proces traži otvorenost i strpljenje. Granice strpljenja su individual­ne i tamo gde ponašanje bivšeg partnera izaziva osećanje povređenos­ti i nepoštovan­ja.

Partner koji je dobio starateljs­tvo nad detetom često inicira kontakt s drugim partnerom jer mu se čini da ovaj nedovoljno brine o detetu, ali to opet podrazumev­a preuzimanj­e previše odgovornos­ti na sebe.

– Ukoliko neko ne želi da bude prisutan roditelj, to je njegova odluka i treba ga pustiti da se sam jednog dana nosi s posledicam­a takve odluke – kaže Iva Branković.

Ipak, prijateljs­tvo posle braka je poželjno, ali nije obavezno. Bitno je da postoji dovoljno dobar kvalitet odnosa u smislu uvažavanja i poštovanja i ličnosti i dogovora, posebno ako su posle braka ostala i deca.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia