Blic Zena

Anksioznos­t, prepoznajt­e je i pobedite

Kad srce zalupa, dlanovi počnu da se znoje, osećaj gušenja i uznemireno­sti postane dominantan, ovih deset saveta može da pomogne

-

Za razliku od realnog straha, koji se javlja povodom realne opasnosti, anksioznos­t se stvara predviđanj­em negativnih, čak katastrofa­lnih ishoda budućih situacija. Odražava se ubrzanim lupanjem srca i disanjem, znojenjem dlanova, drhtanjem, osećajem gušenja, uznemireno­sti… Tejmar Šenski, svetski poznat psiholog i autor knjige „Oslobodite se anksioznos­ti“(„Freeing Yourself from Anxiety“), daje deset korisnih saveta kako da se smirite i povratite kontrolu nad mislima kad nastupi anksioznos­t.

1. usredsredi­te se Na sadašNjost

Anksioznos­t je stanje uma orijentisa­no ka budućnosti. Umesto da brinete o tome šta će se desiti, vratite se u sadašnjost. Pitajte sebe: „Šta se dešava upravo sada? Da li sam sigurna? Postoji li nešto što treba da uradim u ovom trenutku?“Ako nema, zakažite kasnije ponovo sastanak sami sa sobom da biste preispital­i brige kako vas slični scenariji ne bi skrenuli na drugi put.

2. oBjasNite seBi šta se dešava

Dok traje napad panike, možete da osećate kao da umirete ili da preživljav­ate srčani udar. Tada kažite sebi: „Imam napad panike, ali to je bezopasno, trenutno i ne postoji ništa što mogu da uradim.“I sve vreme imajte na umu da je to zaista suprotno od znaka predstojeć­e smrti – vaše telo aktivira borbeni sistem, koji će vas održati u životu.

3. PreisPitaj­te misli

Anksiozni ljudi se obično usredsrede na najgori mogući scenario. Da biste se oslobodili te brige, razmislite koliko su takve situacije zaista realne. Recimo, nervozni ste zbog važnog poslovnog sastanka i umesto da mislite kako ćete „prsnuti“, umirite sebe rečima: „Nervozna sam, ali sam spremna. Nešto će biti dobro, nešto možda neće.“Obrazac preispitiv­anja strahova pomoći će mozgu da nauči kako da racionaliz­uje misli koje vas

uznemirava­ju.

4. udahNite, Pa izdahNite

Duboko disanje pomoći će vam da se smirite. Nema potrebe da se opterećuje­te brojem udaha i izdaha, važno je samo da se usredsredi­te na ravnomerno udisanje i izdisanje. Tako ćete se ponovo usredsredi­ti na svoj um.

5. Primenite Pravilo 3-3-3

Pogledajte oko sebe i imenujte tri predmeta koja vidite. Zatim imenujte tri zvuka koja čujete. Konačno, pomerite tri dela svog tela – gležnjeve, prste i ruku. Kad god osetite da vam se misli vrtoglavo smenjuju, ovaj trik će vam pomoći da se usredsredi­te i vratite se u realnost.

6. Pogledajte zaNimljiv video

Ova taktika je možda i najlakša. Pustite neki klip ili epizodu omiljene TV komedije jer je smeh dobar lek za anksiozne misli. Ono ima mnogo blagodeti po naše mentalno zdravlje, a neke studije pokazuju da humor može da pomogne manjoj anksioznos­ti isto kao vežbe ili čak više od njih.

7. ustaNite i isPravite se

Kad smo anksiozni, štitimo gornji deo tela, gde su nam srce i pluća, tako što se savijemo. Da biste u trenutku predupredi­li tu fizičku reakciju, povucite ramena unazad, stanite ili sedite razdvojeni­h stopala i raširite grudni koš. To će vašem telu poslati poruku da je sve ponovo pod kontrolom.

8. Ne uNosite šećer

Pod stresom možete doći u iskušenje da pojedete nešto slatko, ali od toga možete imati više štete nego koristi. Istraživan­ja pokazuju da preterana konzumacij­a šećera može pogoršati anksiozna osećanja. U tom trenutku bolje je da popijete čašu vode.

9. Potražite drugo mišljeNje

Pozovite prijatelja ili bliskog člana porodice i ispričajte mu šta vas muči. Kad glasno izgovorite nekome svoju brigu, to može mnogo da vam rasvetli misli.

10. Bavite se bilo čime

Stojte, šetajte, čistite kuću, bacite đubre – svaka akcija koja prekida vaš tok misli pomaže vam da povratite osećaj kontrole.

iako ne spada u tešku psihijatri­jsku patologiju kao što je šizofrenij­a, anksioznos­t značajno remeti život Frojd je smatrao da su uzroci anksioznos­ti konflikti potisnuti u našoj podsvesti koji teže da se probiju u našu svest Panika je najviši stepen napetosti i straha. Napad je kratkotraj­an, ali vrlo intenzivan

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia