Blic Zena

Užasno detinjstvo i brak uništili su joj karijeru

Po najvećem skandalu u istoriji svetskog klizanja snimljen film

-

Mediji već dvadesetak godina postavljaj­u pitanje da li je Tonja Harding organizova­la napad na svoju koleginicu Nensi Kerigan ili je i ona sama bila žrtva situacije koja je izmakla kontroli, a kojom je dirigovao njen suprug

U naše bioskope uskoro dolazi film „I, Tonya“(„Ja, Tonja“), koji prati životnu priču poznate američke klizačice Tonje Harding. Film je nastao kao odgovor na najveći skandal američkog sporta, kako ga mediji nazivaju. Dogodio se 6. januara 1994. godine u Detroitu. Dve klizačice američkog umetničkog klizanja odrađivale su poslednje treninge na pripremama za takmičenje na kojem će se odlučiti ko će ući u američki tim za Olimpijske igre koje su se održavale u norveškom Lilehameru.

Nensi Kerigan je bila miljenica publike i Američke klizačke asocijacij­e. Simpatična devojka bila je oličenje dobrog imidža koji su prepoznale i brojne kompanije čije je zaštitno lice bila. S druge strane klizališta bila je Tonja Harding. Nesigurna, divlja, ali talentovan­ija.

Nakon završenog treninga Keriganova se uputila prema svlačionic­i, kad ju je nepoznati muškarac udario palicom po kolenima. U roku od nekoliko sati sve televizije širom sveta prikazale su snimak prestravlj­ene i uplakane klizačice.

Bila je čudo od deteta

Na sreću, koleno nije bilo slomljeno, a incident je pokrenuo medijsku hajku i na kraju hapšenja koja su Tonju Harding koštala karijere.

Hardingova je počela aktivno da kliza sa samo četiri godine, i to na insistiran­je svoje majke La Von Fej Golden, koja je želela da njena ćerka postane najbolja klizačica na svetu. Zapravo, njena majka bila je zlostavlja­čica koja je mental- no i fizički uništavala devojčicu, pa je Tonja na treninge često dolazila puna modrica od batina koje joj je majka nanosila ako ne bi ispunila njena očekivanja.

Nakon što su joj se roditelji razveli, Tonja je, na svoju žalost, ostala sama s majkom. Iako se istakla se kao najtalento­vanija klizačica svoje generacije, sudije je nisu volele i nije pobeđivala na takmičenji­ma. Tonja je uvek bila okružena kontroverz­ama i kao takva nije bila primer kakav je Američka klizačka asocijacij­a želela da predstavi svetu. Klizačice su imale imidž princeza, na ledu i izvan njega. Hardingova tome nikako nije mogla da se prilagodi i bude „damica“, a sudije nisu mogle da svare tu kombinacij­u sirovog talenta i još sirovijeg karaktera, pa je često zauzimala niže položaje od svojih manje talentovan­ih koleginica.

Udala se i pobegla od majke

Sa 18 godina upoznala je Džefa Gilulija, lokalnog dečka koji joj je privukao pažnju na klizalištu. Džef joj je bio prvi dečko u životu, a godinu dana kasnije već su bili u braku. Pretpostav­ka je da se Tonja naglo udala kako bi pobegla od majke. Bračna idila je kratko trajala, pa su njihove svađe prerasle u fizičke sukobe u kojima je Tonja izvlačila deblji kraj. Modrice je prekrivala naslagama pudera, a jednom ju je svađa skoro koštala života, kad je Džef nasrnuo na nju s pištoljem. Iako je nekoliko puta tražila po-

licijsku zabranu pristupa, on ju je uvek kršio i prisiljava­o je da mu se vrati.

Hardingova je još uvek imala disciplinu za treninge, i to najviše zahvaljuju­ći mentorki i treneru Dajani Roulinson, koja je uvek bila uz nju. Najveći trijumf svoje karijere Tonja je doživela na državnom takmičenju 1991. godine kada je ostala zabeležena u istoriji kao prva klizačica koja se usudila da izvede složen skok – trostruki aksl. Do tada je taj skok bio rezervisan za muške klizače i to zbog brzine i snage koje su bile potrebne da se on uspešno izvede. Na takmičenju je osvojila prvo mesto, dok je njena suparnica Keriganova kući odnela srebrnu medalju.

Novi vrtlog autodestru­ktivnosti

Usledile su Olimpijske igre, na kojima je podbacila i završila na četvrtom mestu, a Keriganova je osvojila bronzanu medalju. Taj neuspeh je pokrenuo novi vrtlog autodestru­ktivnosti. Otpustila je trenera, počela da pije, palila je cigaretu za cigaretom, dobila na težini. Na svim narednim takmičenji­ma završavala je ispod proseka i činilo se da se njena blistava karijera završila pre nego što je zaista i počela. Na kraju je odustala od takmičenja i zaposlila se kao konobarica u restoranu brze hrane kako bi preživela. Drugu priliku dobila je na samilost Dajane Roulinson, koja je odlučila da je pripremi za nove Olimpijske igre u Lilehameru.

Pretnje Nensi Kerigan

Tu priliku shvatila je ozbiljno kao poslednju u životu. Naporno je trenirala kako bi se vratila u formu i dokazala javnosti da se na nju još može računati. Keriganova je u to vreme bila na vrhuncu slave i ujedno velika pretnja Tonjinim planovima za pobednički povratak. I tu dolazimo do zamršene priče koja ni danas nije potpuno razjašnjen­a. Navodni plan o zastrašiva­nju Nensi Kerigan kako bi je dekoncentr­isali i kako bi podbacila na kvalifikac­ijama skovali su Tonja, njen suprug Džef i njegov prijatelj. Ideja je bila da se Keriganovo­j šalju pisma u kojima joj se preti smrću ako bude klizala na dan kvalifikac­ija. U zbrkanom razvoju događaja Keriganova je iz nekog razloga napadnuta. Napao ju je nepoznati muškarac nakon treninga, što, navodno, nije bio deo plana.

Iako je Tonja nastupila na Olimpijski­m igrama u Lilehameru, gde je doživela omanji psihički slom na ledu, nakon povratka u Ameriku sud joj je dodelio veliku novčanu kaznu, dobrotvorn­i rad i doživotnu zabranu takmičenja u klizanju zbog umešanosti u celu situaciju s Keriganovo­m.

Hardingova je od tada promenila nekoliko profesija, a dve godine je bila i profesiona­lni bokser. Danas je opet u fokusu javnosti zbog filma koji i dalje ne odgovara na pitanje da li je to bila njena ideja ili je i ona sama na neki način bila žrtva situacije koja je izmakla kontroli, a kojom je na početku dirigovao njen suprug.

Tonja je u istoriju ušla 1991. godine. Bila je prva klizačica koja se usudila da izvede složen skok – trostruki aksl, koji je do tada bio rezervisan samo za muške klizače

 ??  ?? Nensi Kerigan, crnka, bila je miljenica publike i Američke
klizačke asocijacij­e, a Tonja Harding nesigurna, divlja i talentovan­ija od nje
Nensi Kerigan, crnka, bila je miljenica publike i Američke klizačke asocijacij­e, a Tonja Harding nesigurna, divlja i talentovan­ija od nje
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? U glavnoj ulozi našla se sjajna Margo Robi, koja je zasluženo dobila nominaciju za „Zlatni globus“u kategoriji glavne glumice u dramskom ostvarenju
U glavnoj ulozi našla se sjajna Margo Robi, koja je zasluženo dobila nominaciju za „Zlatni globus“u kategoriji glavne glumice u dramskom ostvarenju
 ??  ?? Tonja dok se takmičila, slika gore, i Tonja na velikom platnu, 25 godina kasnije
Tonja dok se takmičila, slika gore, i Tonja na velikom platnu, 25 godina kasnije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia