Blic Zena

Jedna od nas

Milena Pavlović Čučilović GLUMICA JE POBEDILA STIDLJIVU DEVOJČICU U MENI

- Ana Vodinelić redakcija@bliczena.rs

Pamtimo je kao malu Marinu iz filma „Mi nismo anđeli“, a uskoro ćemo je gledati kao

Tisu u „Nemanjićim­a“.

U 2018. ušli smo s pilot-epizodom „Nemanjića“, novom serijom u produkciji RTS-a koju potpisuje scenarista Gordan Mihić. U brojnoj glumačkoj podeli ovog, kako kažu, najvećeg produkcijs­kog TV projekta, našla se i glumica Milena Pavlović. Pamtimo je kao malu Marinu iz filma „Mi nismo anđeli“, a ako nas pitate, to je možda i najsimpati­čniji lik domaće kinematogr­afije. Gledali smo je i u kultnim filmovima poput „Lepa sela lepo gore“, „Tri palme za dve bitange i ribicu“i „Andergraun­d“. U „Nemanjićim­a“igra

Tisu. Iako je emitovanje prve epizode diglo veliku prašinu, glumci su, kaže nam Milena, zadovoljni urađenim poslom.

– Moja Tisa je izmišljen ženski lik. Ona je putnica namernica, ratnica, beskućnica. Partner mi je mladi glumac Ivan Zablaćansk­i. On glumi Brana, a naši likovi su napisani kao kontra tragičnoj i lirskoj liniji Nemanjića. Mi predstavlj­amo narod, preživljav­amo ratove, napade razbojnika – otkriva nam.

Svoju junakinju opisuje kao blesavu i borbenu. Donela joj je, kaže, nov pogled na život.

Vojin je toliko skroman i nenametlji­v

– Imamo sličnosti, mada meni nedostaje njena jednostavn­ost. Ona živi u trenutku. Tisa je u boji, vesela, komična, donosi sa sobom svetlost i brzinu, promenu ritma i komičnost scene i situacije.

Kadrove su snimali u okolini Studenice, u Lipovičkoj šumi i na obali Dunava kod Surduka. To su, kaže, neverovatn­i predeli, netaknuta priroda i fascinantn­i pejzaži.

– Scenografi­ja i kostim su ujedinjeni fantastičn­o. U kadru sam najčešće s Na-

dom Šargin, Ivanom Zablaćansk­im, Goranom Sultanović­em i Vojinom Ćetkovićem, s kojim sam glumila i u seriji „Moj rođak sa sela“. Vojin ima specifičnu veštinu transforma­cije i nenametlji­vosti, skromnosti, iskrenosti u radu. Da neko ne zna da je to on, mislio bi da je slučajni prolaznik. Tako zadržava odgovornos­t, štiti profesiju i privatnost. Što se Nade tiče, ona je moja omiljena srpska glumica, zadovoljst­vo mi je bilo da uživam pored nje u kadru i u druženju – kaže ova glumica poznata po svom šarmantnom osmehu.

Posle utisaka o seriji Milena nam priča šta još sve radi. Od marta u Beogradsko­m dramskom, svom matičnom pozorištu, igra u komediji „Ženska posla“, a u podeli je i za komediju „Sirena i Viktorija“na sceni zemunskog teatra „Kart Blanš“.

– Najviše volim da igram na maloj sceni BDP-a. Tamo sam imala svoje prve premijere „Povratak Don Žuana“, „Mišolovku“... Ta scena je skladna zbog akustike, broja gledališta, ima intimu i toplotu kamernog teatra.

Ugledala sam se na Branku Petrić

Gluma joj je pomogla da se otvori prema ljudima. Bila je stidljiva, zatvorena, preosetlji­va kao tinejdžerk­a.

– Ova profesija me je naučila da sam ja stožer na sceni. Kad sam sigurna u svoje umeće, mogu da se igram s drugima. Glumački uzor bila mi je Branka Petrić.

Ono što izdvaja kao manu profesije jeste nepotrebno zalaženje u privatni život glumaca. Samo zbog toga nije sigurna da li bi opet birala ovaj poziv. Milena je ćerka Živojina Pavlovića, čuvenog reditelja i scenariste, a žena Milana Čučilovića, takođe glumca.

– Od oca sam ponela analizu, instinkt, veru u sebe i borbenost, kao i način na pronađem svoj stil i prikažem svoj unutrašnji svet – kaže Milena.

Brak sa glumcem, kaže, znači ljubav, prijateljs­tvo, kolegijaln­ost, podršku i pokoju kritiku. Milena i Nenad imaju dve ćerke i sina. Andrijana (15), Olga (11) i sin Vuk (8) kreativna su deca, muzikalna i nadarena za slikanje.

– Videćemo još kojim će putem oni krenuti, ali na mene su pokupili zamišljeno­st, ljubav prema knjigama i dobrim filmovima.

Detinjstvo pamti kao lepo i toplo. Maštala je o tome da postane slikarka. Najlepši trenuci vežu je za Tašmajdan i zimovanje na Divčibaram­a. I sada se često tamo odmara.

– Na letovanje smo išli na Vrnik, malo ostrvo kod Korčule. Umetničke porodice su se sakupljale tamo: glumci, reditelji, pisci, slikari... Nama deci bilo je zabavno da slušamo njihove priče, anegdote. Naše detinjstvo je bilo bezbrižno, prepuno smeha, igre, plivanja, vožnje kajaka i avantura po kamenolomu u sredini ostrva - seća se.

U trećem dobu, kaže, želi da bude mirna, ispunjena i ostvarena. I da uspravno hoda ulicama rodnog grada. Možda će jednom naučiti i da svira harmoniku.

– Zadovoljna sam svojim životom. Većina ljudi koje srećem blago mi se osmehne. To je lep osećaj.

Dva puta je imala priliku i sreću da glumi u filmovima svog oca, čuvenog reditelja Živojina Pavlovića, u „Dezerteru“i „Državi mrtvih“

 ??  ??
 ??  ?? Milena je poslednjih godina
filmsku scenu zamenila pozorišnom, gde sve češće
ima ulogu reditelja
Milena je poslednjih godina filmsku scenu zamenila pozorišnom, gde sve češće ima ulogu reditelja
 ??  ?? Želja joj je da bude mirna, ispunjena i da nauči da svira harmoniku
Želja joj je da bude mirna, ispunjena i da nauči da svira harmoniku
 ??  ?? Brak sa glumcem Milanom Čučiloviće­m, kaže, znači ljubav, podršku i pokoju kritiku
Brak sa glumcem Milanom Čučiloviće­m, kaže, znači ljubav, podršku i pokoju kritiku
 ??  ??
 ??  ?? U „Nemanjićim­a“glumi Tisu, izmišljen ženski lik, putnicu namernicu, ratnicu, beskućnicu
U „Nemanjićim­a“glumi Tisu, izmišljen ženski lik, putnicu namernicu, ratnicu, beskućnicu
 ??  ?? Po osmehu je svi poznaju. Scena iz kultnog filma „Mi nismo anđeli“
Po osmehu je svi poznaju. Scena iz kultnog filma „Mi nismo anđeli“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia