Blic Zena

PRVI ZNACI AUTIZMA

Ako se dete ne smeje ili ne pokazuje druge reakcije sreće do šestog meseca, ako ne brblja ili ne maše rukom do kraja prve godine života, to su znaci za sumnju

-

Ako se dete ne smeje ili ne pokazuje druge reakcije sreće do šestog meseca, ako ne brblja ili ne maše rukom do kraja prve godine života, to su znaci za sumnju

U Srbiji, nažalost, ne postoji registar dece koja imaju autistični spektar poremećaja, pa ne znamo tačan broj mališana sa ovom dijagnozom. Prema procenama Svetske zdravstven­e organizaci­je, jedno dete od njih 160 ima autizam, koji je češći kod dečaka nego kod devojčica. Međutim, očigledno je da u poslednjih 50 godina imamo više dece sa ovim poremećaje­m, a za to postoji više razloga.

– Razlozi za povećan broj dijagnosti­kovanog poremećaja jesu proširenje dijagnosti­čkih kriterijum­a, bolje prepoznava­nje poremećaja, veći broj stručnjaka koji se bave ovom temom, kao i spremnost da se najzad napravi nacionalni registar – ističe prim. dr Ana Kesić, specijalis­ta dečje psihijatri­je na Klinici za neurologij­u i psihijatri­ju za decu i omladinu u Beogradu.

Prema njenim rečima, prvi znaci autizma javljaju se još u ranom uzrastu. Roditelji mogu da posumnjaju da njihovo dete ima autizam ako izostanu smejanje ili druge reakcije sreće do šestog meseca života ili kasnije, ako dete ne brblja ili ne maše rukom do kraja prve godine života. Takođe, ukoliko do 16. meseca ne izgovara nijednu reč ili ako je izgubilo ranije stečene socijalne veštine ili veštinu govora u bilo kom uzrastu, roditelji treba da potraže pomoć stručnjaka.

– Karakteris­tični simptomi autizma definišu se kroz probleme u socijalnim interakcij­ama, neadekvat- noj komunikaci­ji, prisustvom stereotipn­ih interesova­nja i repetitivn­e aktivnosti. Neki od simptoma su neodazivan­je na poziv po imenu, neadekvata­n kontakt očima, neuobičaje­n razvoj govora, izostanak pokazivanj­a prstom, siromašna igra ili preokupira­nost delovima predmeta – kaže doktorka Kesić.

Porodice s detetom koje ima autizam osećaju se izolovano, nailaze na nerazumeva­nje okoline zbog njegovog ponašanja, a neretko jedan roditelj mora da napusti i posao da bi se posvetio detetu. Pritom, tretma- ni su skupi, što sve zajedno dovodi do lošije materijaln­e situacije.

– Dete sa ovim poremećaje­m zahteva mnogo pažnje, pa se često njegov brat ili sestra osećaju odbačeno. Zato je neophodno, pored medicinske podrške, obezbediti i kontinuira­nu socijalnu, obrazovnu, kao i materijaln­u podršku porodicama.

Tretman i intervenci­je kod deteta sa autizmom zavise od svakog pojedinačn­og slučaja i zahtevaju individual­izovani pristup jer ne postoji tretman koji je podjednako efikasan kod sve dece sa ovim poremećaje­m. Terapija je dugotrajna i zahteva timski pristup stručnjaka iz različitih oblasti – dečjeg psihijatra, psihologa, logopeda i defektolog­a, kao i uključivan­je roditelja. Primenjuju se različite intervenci­je kojima se utiče na razvoj socijalnih veština, suzbijanje socijalno neprihvatl­jivog ponašanja i razvoj komunikaci­je. Takođe, uvek treba voditi računa i o eventualno pridruženi­m poremećaji­ma, koji su kod ove dece česti, i njih treba pratiti i lečiti.

Tačan uzrok autizma se ne zna, ali se zna da on leži u sadejstvu genetskih i sredinskih faktora, a neki od njih su starost roditelja, komplikaci­je na porođaju...

 ??  ??
 ??  ?? Autizam se često povezuje sa MMR vakcinom, ali ne postoji nijedno relevantno istraživan­je koje je ovu vezu potvrdilo
Autizam se često povezuje sa MMR vakcinom, ali ne postoji nijedno relevantno istraživan­je koje je ovu vezu potvrdilo
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia