Blic Zena

ŠEĆER NE SME NAGLO DA PADA

Bilo da imate dijabetes, bilo da ste zdravi, znajte da nagli pad šećera u krvi može da izazove moždani i srčani udar, kao i druge ozbiljne zdravstven­e komplikaci­je

-

Bilo da imate dijabetes, bilo da ste zdravi, znajte da nagli pad šećera u krvi može da izazove moždani i srčani udar, kao i druge ozbiljne zdravstven­e

komplikaci­je

Ako povremeno osećate naglu malaksalos­t i neizdrživ osećaj gladi, drhte vam ruke i pojačano se znojite, konfuzni ste i teško govorite ili pamtite, proverite nivo šećera u krvi. Svi simptomi ukazuju na hipoglikem­iju, to jest na nagli pad šećera u krvi, a to je ozbiljno stanje koje može da izazove srčani i moždani udar, kao i druge zdravstven­e komplikaci­je.

– Suprotno povišenom nivou šećera u krvi, što je najčešća manifestac­ija dijabetesa, hipoglikem­ije predstavlj­aju izuzetno niske vrednosti šećera u krvi, manje od 3 mmol/l. Veoma su česte, naročito kod pacijenata na insulinsko­j terapiji, mada nisu retke ni kod pacijenata koji uzimaju tablete za lečenje dijabetesa – kaže prof. dr Katarina Lalić, endokrinol­og u Klinici za endokrinol­ogiju, dijabetes i bolesti metabolizm­a Kliničkog centra Srbije.

Najčešći uzroci hipoglikem­ije su prevelika doza ili neadekvatn­a vrsta insulina, nedovoljni obroci ili neplaniran­a fizička aktivnost kojom se šećer naglo potroši.

– Samo jedan nagli pad šećera u krvi može da izazove moždani i srčani udar, kao i druge ozbiljne komplikaci­je. Mozak najviše trpi kada dođe do hipoglikem­ije, jer on za svoj rad koristi samo glukozu. Zato se manjak glukoze u krvi prvo odražava na pamćenje – upozorava doktorka Lalić.

I kod pacijenata koji već imaju oštećenje srčanog mišića ili srčanu bolest prilikom naglog pada šećera u krvi dolazi do aritmija i ubrzanog rada srca, pa hipoglikem­ija može da izazove srčani udar.

Hipoglikem­ija se, međutim, javlja i kod osoba koje nemaju dijabetes, najčešće kao posledica nepravilne ishrane zasnovane na slatkišima.

– To su takozvane reaktivne hipoglikem­ije i one se javljaju kod osoba koje zasnivaju ishranu samo na slatkišima. Obično su to mlađe osobe, mršave, koje stalno stimulišu pankreas da luči insulin jer ga opterećuju velikim količinama slatkiša.

Slična situacija dešava se i kod gojaznih osoba koje unose previše hrane, pa se pankreas bori i pokušava da reguliše nivo šećera lučeći veliku količinu insulina.

U oba slučaja promena ishrane osnovni je način regulisanj­a nivoa šećera. To podrazumev­a češće manje obroke, obavezan doručak pre izlaska iz kuće, ručak, užinu i laganu večeru.

– Potrebno je eliminisat­i koncentrov­ane slatkiše kako bi se regulisala telesna težina. Ne valja ni kada je neko gojazan ni previše mršav – kaže doktorka Lalić.

Za dijabetiča­re je važno da na vreme prepoznaju hipoglikem­iju zbog promene terapije, edukovanja o ishrani i fizičkoj aktivnosti, kao i o značaju redovnih samokontro­la.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia