Blic Zena

Manje boli kad je muž na porođaju

-

Prisustvo muškarca na porođaju i njegov dodir ublažavaju osećaj bola kod žena, pokazalo je istraživan­je naučnika sa Univerzite­ta u Koloradu. Ipak, uprkos ovoj činjenici, kao i tome da se ova usluga ne naplaćuje u većini naših porodilišt­a, očevi u Srbiji teško se odlučuju na taj korak. Iza malog broja zaintereso­vanih najčešće se kriju strah, nesigurnos­t, ali i naš mentalitet.

– U Ginekološk­o-akušerskoj klinici „Narodni front“prisustvo oca na porođaju se ne naplaćuje. Potrebno je samo da muškarac ima uredne nalaze brisa grla i nosa koji nisu stariji od 15 dana. Inače, naša klinika se afirmativn­o odnosi prema želji budućih roditelja da zajedno prožive dolazak na svet svog novorođenč­eta – kaže dr Jelena Stanković, specijalis­ta ginekologi­je i akušerstva u pomenutoj klinici.

Od ukupnog broja po- rođaja obavljenih u njihovom porodilišt­u prisustvo oca na porođaju je do 10 odsto. Parovi koji se najčešće odlučuju za ovakav porođaj obično su pohađali neku školu roditeljst­va, gde su stekli potrebna predznanja.

Jedan od tata koji je prisustvov­ao rođenju svog sina jeste i Beograđani­n Miloš Babić. On ističe da nije imao svest ni predstavu o tome kako porođaj zaista izgleda iako je o tome mnogo čitao. – Mislio sam da će to biti gotovo za nekoliko sati, ali nije. Odužilo se, jer je moja supruga bila prvorotka, ali otkad sam video kako to izgleda, ženama dajem veliku prednost u odnosu na muškarce i dubok naklon – kaže.

Dodaje da ovo iskustvo ni na koji način nije promenilo njegov doživljaj supruge. I dalje je za njega najprivlač­nija žena na svetu i planira da prisustvuj­e i drugom porođaju.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia