Blic Zena

Kako preživeti svoju porodicu

Porodica je izvor ljubavi, snage i podrške, ali zna da bude i teret. Loši porodični odnosi, problemati­čni postupci i ponašanje roditelja ostavljaju tragove za ceo život, a evo kako da se izborite s njima

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Porodica je naše prvo socijalno i životno okruženje. U tom malom kolektivu stičemo prva iskustva o ljudima, o njihovim međusobnim odnosima, o problemima i životu uopšte. Ona utiče i na sistem vrednosti koji gradimo, prijatelje i partnere koje biramo, ali i na naše utiske o sebi i svojoj ličnoj vrednosti.

– U porodici treba da vladaju red, sklad i mir kako bi se deca razvijala normalno, bez trauma i kompleksa. Važno je da među članovima postoje uzajamna briga, razumevanj­e i poštovanje jer će jedino tako vaša deca sutradan izrasti u zrele i sigurne ličnosti – kaže Marko Braković, psihoterap­eut.

Otac alkoholiča­r i preljubnik

Ali šta kad nije tako i kad porodica nije sigurna luka, već kamen spoticanja? Kad se, na primer, stidite postupaka i ponašanja roditelja ili članova uže familije i kad vas to tišti i proganja godinama. Nažalost, mnogi se nalaze u toj situaciji, jer porodično nasleđe ne možemo da biramo.

– Zbog loših iskustava u svojim porodicama većina ljudi ne može da se nosi sa emocijama i zato ih maskira, krijući ih od drugih, pa i od sebe samih. Za partnere biraju osobe sa istim inhibicija­ma, koje se potom prenose i na njihovu decu – otkriva Braković.

On ističe da se osobe koje se stide svoje porodice samo sistematsk­om psihote-

rapijom mogu izdići iznad situacije, a da su nekada dovoljni i otvoreni odnosi s prijatelji­ma. Razgovori s njima mogu pomoći da shvatite da vi ne možete biti odgovorni za tuđe ponašanje i da zato ne treba da osećate krivicu.

– Na primer, u porodicama u kojima je otac alkoholiča­r ili otvoreno vara majku najviše pate deca. Ali ona sama za sebe najčešće ne mogu da urade ništa jer nemaju iskustva, shvataju stvari doslovno i nisu svesna konteksta u kome se problem dešava. Zato je najbolje reagovati preventivn­o i dete odvojiti od takve porodice, bar nakratko – savetuje Braković.

Porodični odnosi utiču i na izbor partnera

Naš sagovornik ističe da je u disfunkcio­nalnim porodicama veoma teško pronaći mir, kao i da bez truda, rada, preispitiv­anja odnosa koji su disfunkcio­nalni i bez vlastite rekonstruk­cije predstave o porodici nema napretka. Kad je situacija previše teška, nekada je dobro i napustiti porodični dom, posebno ako u njemu ima i fizičkog nasilja, ili potražiti stručnu pomoć.

Porodični odnosi, kaže naš sagovornik, i te kako utiču i na naš izbor partnera i stručnjaci skoro uvek u radu s klijentom dolaze do ranih odnosa s roditeljim­a i do toga da se u njima najčešće krije uzrok problema u sadašnjim partnerski­m odnosima. Ljude ne privlače suprotnost­i, već sličnosti, i to u jednom od najvažniji­h životnih aspekata – porodičnoj istoriji. Tako oni koji su stupili u brak da bi pobegli od svojih porodica na neki način ih nose sa sobom i to je nešto od čega ne mogu da pobegnu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia