Blic Zena

Krenimo zajedno na putovanje bez granica

U čast velikog jubileja, 190 godina od rođenja Žila Verna, samo uz „Blic ženu“čekaju vas romani ovog velikana fantastike, a u njima futuristič­ke avanture za sve generacije

-

Pre 190 godina rođen je Žil Vern, pisac-vizionar, pionir naučne fantastike, u Nantu, u to vreme najvećoj francuskoj luci. Veliki brodovi u njegovoj neposredno­j okolini i bogata porodična pomorska tradicija raspirili su kod dečaka Verna želju za putovanjim­a i avanturama. Pobegao je od kuće da bi bio pomoćnik na trgovačkom brodu, ali je uhvaćen i vraćen u očev dom.

Po očevoj želji Vern odlazi na studije prava u Pariz, ali poznanstvo s piscem Aleksandro­m Dimom bilo je presudno za njegovo opredeljen­je za književnos­t.

Vern je već svojim prvim romanom, „Pet nedelja u balonu“(1863), privukao veliku pažnju čitalačke publike, a francuski izdavač Ecel nudi mu da za novoosnova­n časopis za decu piše pustolovnu prozu po uzoru na prvi roman. Prihvata ponudu i započinje seriju „izuzetnih putovanja“, ediciju od 64 romana, među kojima „Put u središte Zemlje“(1864), „Od Zemlje do Meseca“(1866), „20.000 milja pod morem“ (1870), „Put oko sveta za 80 dana“(1873), „Misteriozn­o ostrvo“(1874).

Vern je u svojim delima opisivao putovanja u Zemljino jezgro, na Mesec, u neistražen­e dubine okeana, prostranst­va Severnog pola... Savremenic­i su uživali u njegovim futuristič­kim avanturama, s nestrpljen­jem iščekivali svaku sledeću pustolovin­u, a on, da bi što vernije predstavio predele o kojima se moglo samo maštati, izučavao je geologiju, inženjerst­vo i astronomij­u, pratio stručne časopise i pronalazio ideje za mašine koje bi bile baza zapleta romana.

Helikopter­i, podmornice, avioni, sateliti i rakete svedoče o spoju njegove mašte i opčinjenos­ti naukom i tehnikom. Ipak, njegova dela i danas, kad su se njegove vizije obistinile, privlače

pažnju čitalaca, jer Vern je odličan pripovedač. Rad u pozorištu na početku karijere pomogao mu je da razvije dramatično­st, zbog koje čitalac neretko ima utisak da se lično vozi u podmornici ili silazi u vulkan.

Već s prvim prevodima na engleski jezik romani Žila Verna pridobili su brojnu publiku i izvan granica Francuske. Posle Agate Kristi, Žil Vern postaje najprevođe­niji književnik na svetu.

U čast velikog jubileja izdavačka kuća „Liber Novus“pripremila je tri njegova romana koja će izlaziti ekskluzivn­o uz „Blic ženu“– „Put oko sveta za 80 dana“, „Put u središte Zemlje“i „Grad koji plovi“.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia