Blic Zena

Da nokti ne budu žuti

Ukoliko stalno mažete lak, nokti su vam verovatno već poprimili neprivlačn­u žutu boju. Evo kako da je se rešite

-

Koliko god da detaljno skidate lak na svakih nekoliko dana, kako vreme prolazi, nokti vam sve više poprimaju onu nedopadlji­vu žutu nijansu. I koliko god da trljate tupferom i skidačem laka, ona ne nestaje. A bez lakiranja nikako se ne osećate dovoljno uredno i ženstveno. Srećom, tu su korisni trikovi uz koje ćete efikasno izbeliti svoje nokte.

PRVO OTKRIJTE UZROK

Nokti ne postaju žuti samo zbog prekomerne upotrebe laka, zato budite oprezni. Ako uz promenu nijanse primetite da su vam nokti zadebljali i previše zakrivljen­i, pripazite, jer to može biti znak nekog zdravstven­og problema – gljivičnih infekcija, psorijaze, dijabetesa, poremećaja u radu jetre, bubrega, pluća, imunosiste­ma. Ipak, ako je samo boja problem, krivac za to je najverovat­nije česta upotreba laka.

OBAVEZNO KORISTITE BAZNI LAK

Gledajte da vam mazanje bezbojnog laka pre vašeg omiljenog postane navika. To će stvoriti zaštitni sloj i sprečiti pojavu žutila na noktima. Mnoge dame često nemaju strpljenja da namažu i bazni lak, da sačekaju da se osuši, pa da onda premažu nokte lakom u željenoj nijansi. Ipak, to je neophodno ako biste da vam nokti budu lepi. Obratite pažnju i na sastav lakova, naročito onih tamnijih, jer oni više izazivaju žutilo.

SAMI SMUĆKAJTE REŠENJE

Ako boja nije suviše tamna, nokte trljajte nekoliko minuta četkicom i pastom za zube. Ukoliko su fleke uporne i tamnije, pomešajte 3-4 kašike hidrogena u pola šolje tople vode i u to umočite nokte na dva minuta. Za one najupornij­e fleke ovaj mali ritual ponavljajt­e dva do tri puta nedeljno i rešićete problem. – Odličan efekat postići ćete ako pomešate dve kašike limunovog soka sa šoljicom tople vode i dve kašičice tečnog sapuna. Držite nokte u tome pet minuta – kaže manikir Teodora Savić.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia