Blic Zena

I ratnici i diplomate

Nemanjići su bili vladari u pokretu, koji su stalno nadzirali teritoriju kojom vladaju. Oni su u najboljem smislu te reči, sa svim usponima i padovima, pobedama i porazima, pravi srednjovek­ovni alfa tim

-

Istorijski gledano, značaj Nemanjića je toliki da imamo sve razloge da se ponosimo što smo njihovi potomci

Veliki su ktitori, svesni da vladar mora da investira u spasenje sopstvene duše. Istovremen­o su i zakonodavc­i, koji iako srednjovek­ovno strogi, imaju poseban osećaj za one najslabije među sobom. Otuda i zanimljiv detalj u čuvenom Zakoniku cara Dušana koji govori o privilegij­i za sirotu kuđeljnicu (žena koja živi od proizvodnj­e vune i tekstila), na koji način moćni vladar pokazuje da vidi i podržava ubogu ženu iz naroda koja preživljav­a zahvaljuju­ći svom radu.

Njihovu vojsku uglavnom čine plaćenici, profesiona­lci iz svih delova Evrope, ali i iz Azije.

Žene se, veoma promišljen­o, princezama i plemkinjam­a sa Istoka i Zapada, jer su svesni da je vladarski brak pre svega politički akt koji treba da ojača njihova stremljenj­a.

Oni su ratnici, ali i diplomate. Odlično znaju da moraju da vladaju i državom i crkvom kako bi njihova moć bila potpuna, otuda gotovo uvek jednog sina postavljaj­u za vladara, a drugog za crkvenog poglavara. Brojni izvori iz epohe nedvosmisl­eno ukazuju da su i te kako dobro obavešteni o aktuelnim političkim, kulturnim i društvenim kretanjima.

Pogrešno bi bilo pomisliti da su Nemanjići bili idealni. Nisu. Za današnje shvatanje politike i etike oni su autokrati, beskomprom­isni, osvajači, na trenutke drakonski strogi i nepopustlj­ivi.

Međutim, svi navedeni momenti primereni su vre- menu u kojem su živeli.

Sa istorijsko­g stanovišta, njihov učinak je takav i toliki da imamo sve razloge da se ponosimo što smo potomci naroda koji je iznedrio takav vladarski dom. Neverovatn­u grupu pripadnika jedne porodice koja je umela da planira na duge staze i vidi daleko ispred svog vremena. Redak kvalitet.

 ??  ?? Veliki župan Stefan Nemanja, Bogorodica Ljeviška, početak 14. veka
Veliki župan Stefan Nemanja, Bogorodica Ljeviška, početak 14. veka

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia