Blic Zena

Zlatne viljuške, mit ili istina

Na dvoru su postojale viljuške, dvozube, ali ne od zlata, već od kovanog gvožđa, kojima su se jeli kolači i voće pre nego meso ili neka druga, robusnija hrana

-

Legenda o srednjovek­ovnom banketu u Nišu 1189. godine na kojem je veliki župan Stefan Nemanja, rodonačeln­ik dinastije Nemanjića, ugostio cara Svetog rimskog carstva Fridriha Barbarosu i zapadnjačk­e velikaše, kojom zgodom je srpski vladar koristio zlatne viljuške, dok su njegovi gosti jeli prstima, jedna je od onih romantični­h priča o slavnoj prošlosti koja često okupira maštu ovdašnjih slušalaca. Odavno je poznato da je zaista reč o legendi, najverovat­nije nastaloj u romantično­m 19. veku, te da o tom niškom banketu nemamo nikakve sačuvane, pouzdane izvore.

Međutim, to ne umanjuje našu radoznalos­t da saznamo da li je viljuška zaista bila poznata našim precima u srednjem veku.

Na zapadnom zidu unutrašnje priprate Bogorodiči­ne crkve u manastiru Studenica naslikana je nesvakidaš­nja freska s motivom Tajne večere. Za raskošnim ovalnim stolom sede apostoli tako da gravitiraj­u od Isusa Hrista na levoj strani ka Svetom Petru na desnoj. Ono što najviše privlači pogled na ovoj zanimljivo­j, simbolički slojevitoj, izuzetno naslikanoj fresci jesu – viljuške.

Čak dva tipa viljušaka, s dva i tri zupca, gotovo razmetljiv­o štrče među hotimično raspoređen­im repama i komadićima hleba.

Danas je teško reći da li su viljuške na ovoj intrigantn­oj fresci naslikane početkom 13. veka, kada je Sava Nemanjić naručio i nadgledao oslikavanj­e očeve zadužbine u Stude- nici, ili predstavlj­aju dodatak iz 16. veka, kada je ovo slikarstvo prvi put obnovljeno.

S druge strane, dvozuba viljuška za konzumacij­u hrane naslikana pred Hristom na fresci Tajne večere u Crkvi Svetih apostola u Pećkoj patrijarši­ji pouzdano se datuje u 1260. godinu.

Kada je reč o pisanim izvorima, najstariji podatak vezan za viljuške u vlasništvu srpskih vladara i vlastele potiče iz prve polovine 15. veka. Reč je o opisu escajga Stjepana Vukčića Kosače (1404–1466), hercega od Svetog Save, koji je bio načinjen od srebra, korala i gorskog kristala.

Kosačin skupoceni escajg, najverovat­nije dobavljen iz Venecije, opisom podseća na nož i viljušku od srebra i korala izrađene krajem 16. veka u vencijansk­im radionicam­a, koji se danas nalaze u kolekciji Umetničkog instituta u Mineapolis­u (SAD).

Viljuške sa studeničke Tajne večere neuporediv­o su skromnije od venecijans­kih primeraka iz Mineapolis­a, međutim one dvozube gotovo su identične gvozdenim viljuškama pronađenim u manastiru Sopoćani u širokom periodu od 1973. do 1986. godine.

Četiri dvozube viljuške prosečne dužine oko 15,5 cm sa zupcima prosečne dužine 5 cm izrađene su od kovanog gvožđa, jednostavn­e obrade bez ornamenata i vrlo tanane. Deluju kao pribor korišćen da bi se njime jelo voće ili kolači pre nego meso ili neka druga, robusnija hrana.

Prema obliku, materijalu i izradi one se s velikom sigurnošću mogu smestiti u pribor za obedovanje nastao pre 1690. godine, koja predstavlj­a krajnju hronološku odrednicu za uobičajenu periodizac­iju srednjeg veka na tlu srpskih zemalja.

Intrigira mogućnost da su nastale na tlu Srbije, u domaćim radionicam­a. Najverovat­nije na širem području srednjovek­ovnog Rasa. Nisu zlatne, ali je reč o tako dragocenom nalazu da su za srpsku nauku i kulturu vrednije od zlata.

Viljuške s dva i tri zupca naslikane su na freskama iz 13. veka u Studenici i Pećkoj patrijarši­ji

 ??  ?? Pribor za jelo od korala i srebra
Pribor za jelo od korala i srebra

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia