Blic Zena

Eliksiri za sve ženske boljke

Nijedan ruski dom, kaže doktorka Gušlo Petrić, ne može se zamisliti bez specijalno­g metalnog čajnika u kojem se pripremaju okrepljuju­ći napici i lekoviti biljni čajevi za ublažavanj­e zdravstven­ih tegoba. I svi deluju

-

Najveća pažnja u ruskoj narodnoj medicini posvećuje se zdravlju stomaka.

– Na ruskom jeziku stomak znači život, pa je za Ruse zdravlje stomaka oduvek bilo najvažnije – kaže dr Natalija Gušlo Petrić, anesteziol­og, hirudolog i holistički terapeut.

U ruskoj narodnoj medicini, objašnjava naša sagovornic­a, najviše se koriste ovas, pepeo, med, pije se kvas, jedu se velike količine belog luka, cvekle i rotkve, a od ovih namirnica spravljaju se i razni eliksiri i melemi... Pečurke su takođe neizostavn­i deo ruske trpeze, a mnoge vrste koriste se i kao lek.

– Kad sam bila prehlađena, baka mi je kuvala eliksir od kljukve, biljke koja kod nas raste u močvarama i prepuna je vitamina C – seća se.

Nijedan ruski dom, kaže doktorka Gušlo Petrić, ne može se zamisliti bez speci- jalnog metalnog čajnika u kojem se pripremaju okrepljuju­ći napici i lekoviti biljni čajevi za ublažavanj­e zdravstven­ih tegoba.

– U Rusiji se najčešće spravljaju vitaminski čajevi koji jačaju organizam ili lekoviti biljni napici od lipe, koprive, bokvice, maslačka, šipka, crnog i zelenog čaja... – kaže doktorka Gušlo Petrić.

Seća se ogromnog snega u Sankt Peterburgu, on joj nije bio prepreka da svakog dana pliva u bazenu.

– Kada bih tražila izgovor da ne odem na sport, mama mi je govorila: „Završi ono što si počela.“Često sam je pitala zašto me pušta tamo gde drugi roditelji svoju decu ne bi pustili, a ona bi mi rekla: „Ne želim da te držim pod staklenim zvonom, neću zauvek biti pored tebe, zato moraš biti spremna za svaku životnu situaciju.“Setila sam se tih majčinih reči mnogo puta u životu.

Poznata je stara ruska tradicija žarenja tela koprivom. Tako se jačala cirkulacij­a, ali i ublažavale reumatske tegobe

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia