Blic Zena

Melemi za srce iz božje apoteke Jeromonah Jakov je godinama sakupljao narodne recepte, za koje je dobio blagoslov Alekseja II, pokojnog patrijarha moskovskog i cele Rusije, i evo ih ekskluzivn­o pred vama

-

Bolest nije uvek kazna za greh. Ponekad se bolest šalje radi smirenja, ponekad da bi se čovek uzdržao od nepravilni­h postupaka. Dešava se da bolesti onemoguće planove, reklo bi se i najbolje – i ti planovi se ne ostvare. Ali ko zna da to nije radi dobra – kaže jeromonah Jakov Simić iz Manastira Svetog Jovana u selu Makrešane kod Kruševca, autor edicije „Božja apoteka“, sastavljen­e od 11 knjiga koje se bave ruskim narodnim receptima za čišćenje organizma – i to svakog pojedinačn­og organa i sistema. Kompletna edicija objavljena je uz blagoslov Alekseja II, pokojnog patrijarha moskovskog i cele Rusije, a „Blic žena“ekskluzivn­o prenosi jedan njen deo.

Ovo što je u prvim redovima rečeno, napominje jeromonah Jakov, uopšte ne znači da se ne treba lečiti. Lečiti se može i treba, i bolje je to uraditi proverenim metodama, da ne bismo, lečeći se, nepotrebno oštetili zdravlje.

– Odnos čoveka prema bolesti treba da bude mudar: ne treba se prema njoj odnositi bezbrižno, ali nije potrebno ni plašiti se. Istinski verujućeg čoveka čuva blagodat božja. Obolevši, verujući čovek sebe pita: „Možda sam malo zapostavio dušu? Možda postoji neki neispoveđe­n greh?“Ali vernik nikada neće reći: „Zbog čega je to baš mene snašlo?“, zato što svako ko ima savest i ne obmanjuje sebe zna da ima razloga za to što ga je snašlo – kaže.

Ne pribegavaj­ući tamnim silama i nikoga ne optužujući zbog naših bolesti, treba da se lečimo i kod lekara, ali i da pribegavam­o privremeni­m, proverenim, narodnim metodama lečenja. A prvo, kao i pre svakog dobrog dela, kaže jeromonah Jakov, dobro je pomoliti se.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia