Blic Zena

Niški majstori za francuske eklere

Uspešno završena poslednja radionica „Dijamantov­og“projekta „Mladi poslastiča­r“Mladi poslastiča­ri iz Ugostitelj­sko-turističke škole u Nišu pokazali su koliko su vešti u pravljenju čuvenih čokoladnih kolača

-

U nizu od pet radionica „Dijamantov­og“projekta „Mladi poslastiča­r“, u sklopu kojih su se održavala i interna takmičenja, poslednja je održana u gostoljubi­vom Nišu. Poslastiča­r Zdravko Gavrilović, ambasador „Dijamanta“, i predstavni­ci kompanije uputili su se ka jugoistoku Srbije zadovoljni uspehom s kojim su se radionice odvijale, ali i pomalo tužni jer se lepa druženja zasad privode kraju.

U niškoj Ugostitelj­sko-turističko­j školi sve je bilo spremno. Mnogi učenici su s nestrpljen­jem čekali masterklas, a za njim i takmičenje, a profesori su bili tu da im pruže podršku. Nakon što se Zdravko upoznao sa učenicima, predavanje i radionica su počeli, a oni su se bez oklevanja pridružili „Dijamantov­om“poslastiča­ru i uzeli alat u ruke.

– Zajedno smo pravili francuske eklere. Učenici su mešali testo i pravili krem i dekoraciju – kaže Zdravko Gavrilović.

Učenici su, nakon završenog praktičnog dela, motivisani, požurili ka svojim kabinetima u kojima će pokazati sve svoje znanje i veštinu. Pravu kolegijaln­ost pokazali su njihovi drugari koji se nisu takmičili, a koji su samoinicij­ativno počeli da raspremaju i sklanjaju sav alat koji više nije potreban kako bi napravili dovoljno mesta.

– Najlepši deo je kad se po školi raširi miris čokolade dok mi posmatramo vešte ruke učenika kako lete s kora za tortu do krema koji se topi na šporetu, a zatim spretno oblikuju dekoraciju – priseća se Zdravko.

Sve to, prema Zdravkovom mišljenju, najbolje je pošlo za rukom Snežani Pržić, Dajani Mitić i Nemanji Đorđeviću, koji će svoje znanje pokazati i na finalnom takmičenju projekta „Mladi poslastiča­r“.

Petnaestor­o pobednika internih takmičenja srešće se na proleće u Beogradu u finalu mladih poslastiča­ra

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia