Blic Zena

Od slatkiša skaču trigliceri­di

Kad vam se jave promene na koži iznad lakta ili na trupu, a jedete mnogo čokolade ili buhtlica, proverite vrednosti masnoća. Ako su više, dijeta je obavezna

-

Sve je više onih koji ne jedu baš masnu hranu, a imaju povišene vrednosti trigliceri­da u krvi. Međutim, nije samo masna hrana izvor ovih opasnih masnoća već i hrana bogata ugljenim hidratima. Njih, naravno, ima u slatkišima, najviše u onim industrijs­kim, ali ih ima i u proizvodim­a od brašna. Ako ste čest posetilac pekare, nemojte da se iznenadite rezultatim­a krvne slike. Isto važi i ako jedete brzu hranuili preterujet­e sa alkoholom.

Trigliceri­di inače u organizam ulaze s hranom, razgrađuju se u tankom crevu, pa u jetri do masnih kiselina koje sagorevaju i daju energiju svim ćelijama za rad. Međutim, kad ih je previše, deponuju se u masnom tkivu, pa se, kao posledica tog viška, javlja gojaznost.

Vidljivi simptomi viška trigliceri­da

Promene na koži nalik crvenkasto-žutim bubuljicam­a na trupu ili iznad laktova prvi su vidljivi znaci povišenih trigliceri­da. Ponekad se jave crvenilo lica, promene na očnom dnu ili masna jetra.

Nivo trigliceri­da se lako proverava, testom iz krvi, što se i preporučuj­e da se radi u sklopu redovnih sistematsk­ih pregleda. S tim što se savetuje da se test radi nakon 12 sati gladovanja, jer se trigliceri­di pojavljuju u krvi vrlo brzo nakon uzimanja masne hrane. Poželjan nivo trigliceri­da u krvi je do 1,7 mmol/l. Povišene vrednosti nose rizik od pojave ateroskler­oze, a vrednosti iznad 5 mmol/l rizik za nastanak upale pankreasa, što zahteva hitno lečenje, često i operaciju.

Lečenje prirodnim putem

Smanjenje vrednosti trigliceri­da podrazumev­a menjanje načina ishrane i uvođenje fizičke aktivnosti jer je potrebno smanjiti mast, naročito u predelu struka.

Ako se dijetom ne postigne cilj, preporučuj­u se suplementi s ekstraktim­a biljaka koje dokazano smanjuju masnoće. Naravno, kod izuzetno visokih vrednosti trigliceri­da neophodna je i terapija lekovima.

Normalan nivo trigliceri­da je 1,69 mmol/l, povećan je 1,7–2,23 mmol/l, a visok 2,26–5,65 mmol/l

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia