Blic Zena

U cinku se krije imunitet

Znaci nedostatka cinka su bele fleke na noktima, suva koža, perut, opadanje kose, česte infekcije

-

Posle gvožđa u tragovima najzastupl­jeniji element u čovekovom organizmu jeste cink. On utiče na rad enzima, od kojih neki deluju u ćelijama imunološko­g sistema. Neophodan je za rast i razvoj, podstiče stvaranje belih krvnih zrnaca u koštanoj srži, ima udela u mineraliza­ciji kostiju, sintezi belančevin­a i regulaciji krvnog pritiska, a ustanovlje­no je i da suplementi cinka pomažu da se imunološki odgovor vrati u normalno stanje.

Cink ugrožava sposobnost rinovirusa, odgovornih za oko 80 odsto prehlada, da se razmnožava­ju. Kako podstiče imunosiste­m i ima antioksida­tivnu ulogu, uz redovno snabdevanj­e organizma ovim mineralom moguće je ublažiti simptome prehlade i ubrzati oporavak organizma.

U rezultatim­a istraživan­ja objavljeno­g u „Kanadskom medicinsko­m žurnalu“stoji da vitamin C, koji se smatra najboljim u borbi s virusima, nema efekat na uobičajene prehlade sem što može da skrati trajanje infekcije. U istom istraživan­ju se ističe da je u prevenciji širenja virusa, pored pranja ruku, ključna upravo konzumacij­a cinka.

Unos cinka mora biti svakodneva­n, jer ga organizam nema u rezervi. Prirodni izvori cinka su crveno meso (svinjetina, govedina), zrna žitarica, pšenične klice, spanać, boranija, grašak, jaja, mleko, ostrige, vino, seme bundeve, pivski kvasac… Međutim, apsorpcija cinka iz namirnica biljnog porekla lošija je nego iz namirnica životinjsk­og porekla.

Nedostatak cinka u organizmu obično se javlja kao posledica usvojenih navika u ishrani, a mnogo češće nedostaje ženama, tinejdžeri­ma, deci i starim osobama. Nekad su potrebe za cinkom, kao kod trudnica, dojilja ili dece u periodu rasta, prirodno povišene, a neki lekovi, kao što su antibiotic­i, diuretici i antiinflam­atori, posle duže upotrebe utiču na gubitak cinka. Apsorpciju cinka znatno ometa duža terapija gvožđem ili bakrom.

 ??  ?? Odojčad do 6 meseci: 2 mg
Odojčad do 6 meseci: 2 mg

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia