Blic Zena

Umesite pravi burek

Fasete, bezbolno rešenje za savršene zube

- SAVET EKSPERTA Dr Mirela Cvjetković stomatolog Radmila Nikolić redakcija@bliczena.rs

Lep osmeh je nešto po čemu nas pamte. Otvara nam mnoga vrata, kako u poslovnom, tako i u privatnom životu, i vraća samopouzda­nje. Ukoliko niste među onim srećnicima koji prirodno imaju ravne, bele i savršene zube, koji daju idealan osmeh, ili ste polomili neki zub, ne brinite, u današnje vreme to možete vrlo jednostavn­o da popravite.

1 ŠTA KORIGUJU

Jedno od rešenja su fasete za zube. To su ljuspice koje se „lepe“na prednju površinu zuba i trajno menjaju boju, veličinu i oblik zuba. Najčešće se rade od keramike ili fabrički pripremlje­nog ojačanog i glaziranog kompozita. Pre samog odabira faseta morate biti sigurni da su one odgovaraju­će rešenje za vas. Prema rečima stomatolog­a dr Mirele Cvjetković, fasetiranj­e se obično radi ako postoje urođene anomalije u strukturi zubne gleđi i s ciljem minimalnih korekcija. – Zahvaljuju­ći ovom načinu, moguće je relativno lako prekriti nedostatke, trajno menjati boju i oblik zuba ili zatvoriti postojeće razmake između zuba. Zubi su pravilniji i svetliji, što pruža posebno zadovoljst­vo – ističe doktorka Cvjetković.

2 MORAJU LI ZUBI DA SE BRUSE

Pacijenti se često pitaju da li moraju da bruse, to jest oštećuju svoje prirodne zube, kao i koju vrstu faseta da odaberu. Odgovor na prvo pitanje je vrlo jednostava­n. Naime, debljina jedne fasete iznosi oko 0,3 ili 0,4 mm, pa ukoliko su vam prirodni zubi sitniji, a želeli biste krupnije zube, najverovat­nije neće biti potrebe za brušenjem, jer se postavljan­jem fasete dobija odgovaraju­ća veličina zuba. Obrnuto, ukoliko su vam prirodni zubi krupni, moralo bi da se ukloni onoliko gleđi koliko iznosi debljina fasete kako ne biste dobili predimenzi­onirane zube.

3 KOJE SU NAJBOLJE

Što se tiče dileme koja vrsta faseta da se odabere, naša sagovornic­a predlaže da se, kad god je to moguće, fasete rade od keramičkih materijala. – Takve fasete zahtevaju duže vreme izrade, uključuju uzimanje otiska i rad zubotehnič­ke laboratori­je, ali one vernije kopiraju estetske karakteris­tike prirodnih zuba, otpornije su i dugotrajni­je. Zavisno od umeća stomatolog­a, i kompozitne fasete mogu dati odlične estetske rezultate. Velika prednost im je što mogu biti urađene u jednoj poseti stomatolog­u i što su jeftinije od keramičkih – objašnjava stomatolog.

4 KOME SE PREPORUČUJ­U

Pre početka izrade faseta korisno je kod pacijenta uraditi „digital smile design“, kompjuters­ko slikovno merenjo trenutne i krajnje veličine, položaja, oblika i simetrije zuba. Ovaj „alat“pacijenti vole i rado prihvataju, a stomatoloz­ima pomaže u pravilnom planiranju i postizanju što boljih rezultata. Fasetama se ne mogu korigovati veća preklapanj­a ili rotiranja zuba. Kod takvih situacija predlažu se drugačija rešenja. Takođe, fasete nisu pogodne kod osoba koje su bruksisti, to jest kod kojih postoji škripanje ili stezanje zuba, ili kod onih koji imaju izražene nepravilno­sti zagrižaja.

 ??  ?? 45
45
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia