Blic Zena

Da trovanje hranom ne prođe tek tako

-

Nedavno sam osetila kako je to kad ti jedna poznata beogradska pekara napravi sedmodnevn­i plan aktivnosti po svom, a da potom nikako ne možeš da joj se po zasluzi revanširaš.

Sat-dva pred kraj radnog vremena u obližnjoj pekari uzmem obrok-salatu, makarone s pesto sosom. Zanemarim što malo čudno miriše. Narednih nekoliko sati sve u redu, predveče planiram da s jačom polovinom odgledam neki film.

Međutim, ubrzo me uhvati strašna mučnina praćena oštrim bolom u želucu i povraćanje­m na svakih 15 minuta. U neko zlo doba krajičkom svesti čujem da se na TV-u priča o nekoj svadbi, a jača polovina onako za sebe: „Ženiću se i ja ovom ako pretekne“. Utom mi donosi stolicu u kupatilo, da makar ne čučim. Kaže da će do ujutru da prođe.

Nije prošlo. Eto nas u hitnoj. Dobijem terapiju, a u međuvremen­u se u njihovom toaletu rešim nečega što je izgledalo kao uzročnik trovanja. Krene sve nabolje, jača polovina ode svojim putem, uspem da pojedem pola tanjira narodnog leka poznatog i kao supa iz kesice i spakujem se u krevet. Kad ono – sve iz početka, bogami, skoro celu noć.

Više nije zanimljivo. Ni čašu mlake vode ne mogu da popijem a da je odmah ne ispovraćam, isto je i s koricom hleba.

Četvrtog dana sam verovatno u pomoć pozvala roditelje, jer se oco pojavljuje na vratima. Došao da vodi ćeru jedinicu u rodni grad. Tamo mami rođendan. Gosti već opozvani, došla samo bakuta. Kaže: „Kakvo sam samo meso špikovala, a ti ne možeš ništa da jedeš, gre’ota.“Poslednje atome snage trošim da joj kažem da mi je od nutkanja gore.

Pitam se zašto ljudi uopšte jedu. Jednostavn­o samo mogu da piju infuziju. Jača polovina me sat vremena na pet minuta opominje da je srkućem.

Šestog dana bol i povraćanje prestaju, mučnina je i dalje tu, kao da se ne valja drugačije.

Kako je sutradan svanulo, vidim da je i meni svanulo. Bojažljivo ustajem iz kreveta, uveče čak prošetam oko zgrade, nogu pred nogu. Moji me isprate kao da idem u inostranst­vo.

I utom ova avantura dođe svome kraju, bez ozbiljniji­h posledica. Samo baka besomučno kuva, da se dete povrati.

A svima onima koji me pitaju zašto nisam tužila pekaru – mogu samo da kažem da čuvaju fiskalne račune.

Na TV-u ide priča o nekoj svadbi, a jača polovina onako za sebe: „Ženiću se i ja ovom ako pretekne“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia